Дарик радио навършва 25 години и по този повод слушателите му избраха най-хубавите български думи

21 Януари 2018 | 11:11
0 коментара
Общество

На 21 януари 1993 г. в ефира за първи път звучи Дарик радио. До този момент вече има няколко частни радиостанции. Дарик обаче е първото от тях, в което преобладава не музиката, а новини, коментарни предавания, интервюта и дискусии.

В първите години след демократичните промени радиото стана трибуна на политическите дебати за бъдещето на страната. През бурната 1997 г., когато репортерите на радиото предаваха денонощно от горещите точки на протестите и щурма на парламента, радиото стана символ на свободното и независимо слово.

По повод годишнината на Дарик радио, неговите слушатели избраха 25-те най-хубави български думи:

Прошка, Мир, Ласка, Любя, Обич, Любов, Мама, Отечество, Мечта, Чедо, Наздраве, Майсторлък, Гайда, Огнище, Вяра, Омая, Надежда, Вдъхновение, Сълза, Дом, Дар, Благодаря.

Именно тези прекрасни български думи ще бъдат в основата на празнична програма на радиото днес по повод годишнината.

А възможно ли е едно денонощие да е 25 часа?

"Когато една медия е достатъчно сериозна, за да предизвика размисъл у хората и когато те се съберат и започнат да коментират чутото или видяното, винаги има един час допълнително, който медията е произвела като емоция, като анализ, като вглеждане в нещата – затова и „25 години Дарик – 25 часа радио“ звучи съвсем коректно", казва основателят и изпълнителен директор на Дарик радио Радосвет Радев.

Дарик е и школа за журналисти - много от известните репортери, редактори, радио и телевизионни водещи за започнали кариерата си от Дарик.

Честит празник, колеги!

Добавете Вашия коментар

TOP