Даниел Митов: Готви се управление на задкулисието, ако изолират ГЕРБ-СДС

21 Април 2021 | 09:08
0 коментара
Политика

Бойко Борисов и Даниел Митов заедно са обсъждали състава на проектокабинета, обяви пред БТВ номинираният за премиер от ГЕРБ - СДС..
„Няма мои или негови предложения, обсъждали сме имена на масата и сме се обединявали. Това е амалгама от опитни и нови лица. Ясна е проевропейската и проатлантическата ориентация. Ние сме длъжни да направим всички необходими опити за съставяне на кабинет“, коментира предложеният за премиер на ГЕРБ-СДС.

„Ние сме отговорни хора и не можем да оставим държавата без кабинет. Ситуацията е сложна“, каза още Митов.

Той даде за пример ковид кризата и геополитическите сблъсъци, споменавайки напрежението Русия-Украйна.

Даниел Митов отправи важно предупреждение, че се прави опит да се заобиколи ГЕРБ-СДС. Това, по думите му, може да доведе до „истинско управление на задкулисието“. Според него това ще се случи, защото вотът на избирателя ще се подмени, ако не участва най-голямата политическа сила.

По повод думите на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов, че Даниел Митов е „сламен човек“, кандидат-премиерът отговори:

„Това е политическо говорене, няма как да е друго. Те подхождат като победители на тези избори, без да са такива. Нашият призив е да погледнат реалността и да разберат, че не могат да елиминират волята на 840 000 избиратели, дали гласа си за ГЕРБ“.

Посоченият от ГЕРБ-СДС за министър-председател потвърди, че официални покани за съставяне на правителство ще има отправени към ДБ и „Има такъв народ“ (ИТН). Преговори с БСП, ДПС и „Изправи се! Мутри вън“ са невъзможни.

Даниел Митов обясни, че ГЕРБ-СДС е символична коалиция, която обединява дясното. Самият той се е разочаровал от ДСБ, които после се съюзиха с партията "Да, България" за коалиция "Демократична България". Митов все пак посочи, че имат идейни сходства.

Той потвърди, че ПГ на ГЕРБ ще подкрепи идеята на ДБ за временна комисия по случая "Росенец". Между двете партии има спор на чия страна в спора е било ДПС.

"Целите пред страната са други - България да има стабилно правителство", заяви Митов.

 

Посланието на Бойко Борисов с решението си и с моя избор е ясен – проатлантическо развитие на България. Когато най-голямата група е изолирана от всички, можем да говорим за задкулисие, за съставяне на кабинети като тези на Пламен Орешарски и на Любен Беров. Ние сме отговорни хора и не можем да оставим държавата без кабинет. Геополитическата обстановка е тежка и трябва ясно да заявим, че стоим заедно с нашите партньори и споделяме позицията им“, каза още Митов. 

Преди седмица и половина станах член на ГЕРБ. Това е мой избор. Аз съм десен човек. Бил съм в ДСБ, но съм напуснал партията преди 10 г. Партията тогава започна да се изчерпва, да губи десни позиции и самата тя ме напусна идеологически. През 2014 г. бях поканен за служебен външен министър от Росен Плевнелиев, след което Бойко Борисов ме покани да остана на поста в кабинета му. Злобата и отмъщението са грешни съветници, които носят отрова“, коментира бившият външен министър.

През 2007 г. съм мислил по един начин за ГЕРБ, но съм си променил мнението. Човек, който не може да се промени, не е готов да прави и промени в политиката. ГЕРБ и СДС е символична коалиция, която символична коалиция на дясното в България. Надявам се за бъдеще проектът с десни партии около ГЕРБ да се разшири. Категорично ще подкрепя анкетна комисия за случая в Росенец. Имам сериозни съмнения кой с кого е действал в Росенец, но този разговор ще се води занапред. Засега най-важно е да имаме стабилно правителство. Бойко Борисов не е викан в парламента, за да представя план, а за да бъде хулен и унижаван. Планът за възстановяване и устойчивост е внесен в парламента и Томислав Дончев е готов да отиде, за да го представи, ако има интерес“, посочи Митов. 

Назначенията в енергетиката са оперативни решения на министерството. Корнелия Нинова си фантазира (за бетонирането на Борисов в енергетиката – б.р.).

Казусът с нашите приятели от Северна Македония трябва да бъде решен. Те се държат така, че все едно ние чакаме да бъдем приети в ЕС. България не иска нищо необичайно от Скопие, а николко неща, които са постижими. България трябва ясно и категорично да застане на позициите си в НАТО и ЕС спрямо конфликта в Украйна.

 

Русия в последните години се държи изключително дръзко. Трябва да се въведат нови въздържащи мерки, за да разбере Москва, че не може да нарушава международното право. Русия изгони двама наши дипломати реципрочно, което е обичайна практика. Когато беше разбита шпионската мрежа в България, още тогава казах, че трябва много да се внимава каквки хора се назначават, особено в службите“, каза още Даниел Митов. Епицентър.бг/БНР

Добавете Вашия коментар

TOP