ДА ТИ ВЪРВИ ПО ВОДА В ЙОРДАНОВСКИТЕ ВОДИ - ПЕТРКАТНИЯТ КЪСМЕТЛИЯ МИРОСЛАВ СИНТЮКОВ:

07 Януари 2018 | 17:11
0 коментара
Общество

„Искам да съм здрав. И да има късмет. Нека има здраве за всички и да бъдем по-добри хора. С тая завист – до никъде няма да стигнем…“, най-човешки казва Мирослав Синтюков – петкратният късметлия на Богоявление.

Младият мъж, уловил в Полена Богоявленския кръст.

Няма случай досега – да е нагазил в ледените води на Йордановден и да не е извадил богоявленската светиня. Така е от 2013 година. Тогава за първи път се хвърля за кръста. На Йордановден преди шест години влиза в шадравана в съседното до неговото село, в Крупник и изважда кръста. „Чувството е…неописуемо. Който не е влизал в реката и не е вадил кръста, той не знае. Това трябва да се усети. Няма как да се каже. Извадих кръста, бях здрав през годината, имах добър късмет“, казва Мирослав.

Така до следващата година. На Йордановден 2014 година участва в Богоявленския ритуал на реката в село Полена. И улавя кръста от водите на реката. Не се отказва от ритуала за здраве на Йордановден и следващата година. 2015-та пак късметът е с него на Йордановден.

Почивка прави през 2016. Не за друго, просто работи в чужбина и точно за празника бил в Йордания. Миналата година си е тук за празниците и пак влиза в реката. И пак вади кръста. Тази година пак. И късметът пак е с него. Така пет години – когато и да влезе в реката, вади кръста.

„Не мога да се оплача. Здрав съм, с късмет съм“, казва Миро и пожелава късмета си на всички. Не че ще се откаже от участие в ритуала….само да дойде догодина, пак ще влезе в реката, но за традицията. Без да се бори за светинята във водата. „Другите се разсейват. Влязат във водата, мръзнат, говорят си, не гледат попа, не внимават“, с усмивка дава съвети Миро на следващите, които искат да уловят Йордановския кръст.

Мирослав е пораснал в Благоевград, по лична карта е благоевградчанин. Но Полена си е неговото място.

„Тук са ми приятелите, тук е по-хубаво. Хората са по-хубави, традициите са живи, животът е по-хубав от този в града. В града такъв празник не може да стане – нито на Йордановден, нито на Сурва“, казва 29-годишният мъж, който е несемеен, но със сериозна приятелка.

Радва се, че и селото, което обича, се развива, че нещата се случват.

„Ама и на кмет случихме. Просто всичко заедно се прави. И от кмета зависи, но и от хората. Нека сме здрави всички и с късмет“, желае късметлията, петкратния късметлия от Полена Мирослав Синтюков.

Добавете Вашия коментар

TOP