Не е опасно за здравето да седите по цял, но само, ако ставате и се раздвижвате на всеки 30 минути. Възрастните са в седнало положение в 9 до 10 часа от времето, през което са будни, а това може да доведе до сърдечн-съдови проблеми и дори смърт.

Експертите казват, че

особено важно е колко дълъг е периодът на заседяване между моментите, в които се раздвижваме.

Това важи най-вече за хората, чийто начин на живот е свързан предимно със седене, пише „Дейли Мейл“ (Daily Mail).

Учени изследвали времето през което хората седят през деня и го сравнили с нивата на смъртността. Резултатите показали, че тези които ставали и се раздвижвали на всеки половин час е по-малко вероятно да са изложени на риск от смърт, отколкото тези , които оставали седнали за по-дълго време.

Ето защо експертите препоръчват на

хората, които имат работа, която изисква предимно седене, да се раздвижват на всеки половин час,

което ще им помогне да останат активни и да имат здраво сърце.

Изследване, публикувано в Annals of Internal Medicine, установило, че възрастните, които седят един до два часа без прекъсване, са в по-висок риск от смъртност, в сравнение с онези, които често прекъсват седенето.

Проучването показало, че хората с най-дълго време на заседнал начин на живот, повече от 13 часа на ден, и които често са имали заседнали периоди от най-малко 60 до 90 последователни минути, са имали значително увеличение на риска от смърт.

За разлика от тях, тези, които са имали най-малко общо време на заседнал начин на живот и много по-кратки периоди на заседяване, са имали значително по-малък риск от смърт.