Да се обречеш доброволно: 17-годишното момиче, което избра да живее на Марс

11 Юли 2018 | 16:30
0 коментара
Любопитно

Алиса Карсън е на само 17 години, но вече знае, че никога няма да има деца, нито пък мъж. За сметка на това обаче тя вероятно ще стане първият човек, стъпил на Марс.

Звучи невероятно, но е факт. Момичето вече е част от програмата на НАСА и преминава интензивна подготовка, за да стане астронавт. Тя ще участва в първата човешка мисия на Марс през 2033-та година.

 Мечтата ѝ за Космоса започва, когато Алиса е едва 3-годишна и споделя на баща си, че един ден иска да стане астронавт и да отиде на Марс.

Така тя се превръща в най-младия човек, който е преминал специалните обучения на НАСА и е посетил всички подготвителни лагери, намиращи се в САЩ, Канада и Турция. Тя е и първата и единствена, която за момента е посетила и всички 14 центрове на НАСА, разпръснати из цяла Америка.

Всичко започва през януари 2013-та година, когато Алиса посещава форум, на който се говори именно за предстояща мисия до Марс. По-късно е сред седмината избрани да заминат към Марс през 2033 година като част от мисията "Mars One", която има за цел да засели хора на Червената планета.

Наред с физическите упражнения, младата дама изучава всички училищни предмети на четири езика – анлийски, китайски, френски и испански.

„Най-трудното нещо е това да съвместявам всичките си задачи на такава ранна възраст и да продължавам да посещавам гимназия”, споделя тя в свое интервю.

Когато не е на тренировки в НАСА или в училище, Алиса изнася публични речи и вдъхновява други млади хора като нея да преследват мечтите си, каквито и да са те.

Добавете Вашия коментар

TOP