Д-р Теменужка Любенова препоръчва: Най-добре е за домашно тестване на децата, родителите да закупуват комбинираните тестове за наркотици

19 Януари 2019 | 12:00
0 коментара
Общество

Д-р Теменужка Любенова, председател на Общинския съвет по наркотичните вещества в Благоевград, в интервю за Радио „Фокус“-Пирин

 

Фокус: Д-р Любенова, Община Благоевград и Общински съвет по наркотичните вещества организират  ежегодния конкурс за ученици по превенция на наркоманиите. Кажете ни какви са темите на конкурса и съответно условията за участие.

Д-р Теменужка Любенова: Учениците могат да изпращат материалите до 30 март. По принцип нашият конкурс има 2 теми, тъй като темата, която е за големите не би могла да се осмисли от децата от 1 до 4 клас, а ние по принцип приемаме материали и от деца, които са в предучилищна възраст. Темата за малките е „Моят любим национален герой“. По начало бихме искали децата да се запознаят с националните герои на България, защото когато едно дете има чувства към Родината и към националните ни герои, то много по-трудно ще посегне към наркотиците и те няма да представляват интерес за него. За по-големите ученици от 5 до 7 клас и след това от 8 до 12 клас, темата е една – „Човекът – свободен и независим“. Дали сме възможност темата да бъде осмислена, както по отношение на наркотиците, така и темата като национална свобода и свобода на личността като цяло. Начините, по които може да са участва са: есета, рисунки, стихотворения, разказ и мултимедийна презентация. Всички те могат да бъдат изпратени до адреса на Община Благоевград. Имаме едно условие – творбите да бъдат изработени от едно лице, защото когато например даваме първа награда по-трудно бихме могли да дадем 2 награди. Искаме децата, които правят мултимедийни презентации да знаят предварително, че трябва да ни ги изпратят, защото повечето деца ги правят с музика и анимации и е трудно да се изпратят по email адрес, затова е по-добре да ги изпратят на диск или флаш памет до Общината. Искам да подчертая, че дори децата от 1 до 4 клас използват музика и анимация в техните презентации, но това не значи, че няма да отличим мултимедийна презентация, която е много стойностна, но няма такива екстри.

Фокус: Какви са всъщност наградите, тъй като това е основният стимул за участие на децата?

Д-р Теменужка Любенова: Наградите, които даваме винаги са книги, но само такива, които са много скъпи, поради което интересът на децата е много голям. Стремим се всяка година книгите да бъдат различни, защото има деца, които участват в конкурса няколко поредни години и ние не желаем наградите да се повтарят, защото децата иначе няма да имат интерес и стимул. Книгите, които купуваме са много интересни. Тази година имаме много интересни книги за животните, включително в самата книга има нещо като скенер, през който се вижда костната система на животното, а иначе се вижда неговата цветна снимка.

Фокус: На база на опита Ви от предишни години – много ли деца се включват в този конкурс?

Д-р Теменужка Любенова: Наистина са много и мога да кажа, че тъй като със Заповед на кмета се определят комисиите, които оценяват творбите, всяка година им става все по-трудно, особено по отношение на мултимедийните презентации. Традиционно имаме всяка година между 700 и 800 творби, а може и повече. Вече имаме обаждания от различни градове на страната, които се интересуват дали могат да участват като не са от Благоевградска област. Да, могат да участват всички деца от цялата страна.

Фокус: Д-р Любенова, какво е Вашето мнение за тестовете за наркотици? Истината ли показват те и има ли манипулативни такива?

Д-р Теменужка Любенова: Те показват истината. Има много добри тестове в аптеките. Ако има родители, които знаят, че в компанията на детето им има някой, за когото се съмняват, че може да употребява наркотици, по-добре е да проверяват децата си периодично, отколкото да се изненадат след 2-3 години, когато вече нещата са много сложни за връщане назад. Когато се прави тест за наркотици, урината трябва да се даде пред родителите. В никакъв случай детето не трябва да остава само в тоалетната, защото дилърите на наркотици казват предварително на децата какво да направят, за да фалшифицират теста. Те могат да плювнат в урината или да сложат вода в нея и след това резултатът от теста няма да отговаря на истината. Родителите не бива да се притесняват, че детето може да се обиди от подобен тест.

Фокус: Имате ли впечатление родителите прибягват ли често до такива тестове или по-скоро не допускат, че тяхното дете може да употребява наркотични вещества?

Д-р Теменужка Любенова: Родителите най-често не вярват, че детето им може да употребява наркотици, но много от тези родители, които ни се обаждат, периодично проверяват децата си. Дори когато тестът е отрицателен има родители, които ни се обаждат, за да проверят дали не е манипулиран самият тест, защото пък забелязват проявите на детето и съмненията им остават.

Фокус: Тестовете различни ли са за различните типове наркотици?

Д-р Теменужка Любенова: Аз съветвам родителите да си купуват комбинирани тестове за всички типове наркотици, но иначе има и тестове за различните типове наркотици – за марихуана, за синтетични наркотици и т.н.

Фокус: В страната напоследък и в частност в Благоевградска област, все по-често се провеждат специализирани полицейски операции „Антидрога“ и се залавят наркодилъри. Освен това се увеличи и в по-голяма степен контролът на пътя за водачите, имам предвид тестването им за наркотични вещества. Какъв е Вашият коментар по тези въпроси?

Д-р Теменужка Любенова: Според мен трябва наистина да се вземат достатъчно дрегери, с които да се изследват по-голяма част от пътуващите шофьори. Страхувам се, че има много водачи, които шофират след употреба на наркотици или такива, които са употребявали такива вещества преди 2-3 дни, но всъщност наркотиците продължават да оказват влияние върху мозъка на съответния шофьор и той не може да бъде адекватен спрямо пътната обстановка. Според мен законодателството трябва да бъде изключително строго по отношение на употребата на наркотици от шофьори. Например ако става дума за таксиметров шофьор, то той трябва да бъде лишен от правото да упражнява тази професия в България и да му се отнеме шофьорската книжка. Не може да има толкова много смърт по пътищата и ние да нямаме превантивна мярка да спасим тези, които са невинни и загиват.

Фокус: Проведохте кампания съвместно с Православния информационен център. Какви са резултатите от нея?

Д-р Теменужка Любенова: Нашата благотворителна кампания „Приятели, наши връстници гладуват. Да спрем това“, която провеждаме от много години с Православния информационен център към Неврокопска света митрополия, протече много добре. Специално искам да благодаря на Мирела Кючукова, тъй като заедно с тях направихме един окончателен отчет за събраните почти 2 тона дълготрайни хранителни продукти. Бяха събрани брашно, олио, ориз, захар, леща, боб, макаронени изделия, вафли, шоколади, сладкарски изделия и консерви.

В тази благотворителна инициатива се включиха изключително много доброволци, студенти и ученици. Особено активни бяха ученици от Професионална гимназия по икономика „Иван Илиев“, Второ ОУ „Димитър Благоев“, Трето ОУ „Димитър Талев“, Осмо СУ „Арсени Костенцев“. Ученици от СУИЧЕ „Св. Климент Охридски“ организираха базар и със събраните средства съответно закупиха продукти за кампанията. Впечатление прави тази година и това, което направиха местните пчелари от Сдружение „Пчела 2018“, които се погрижиха за част от децата да има бурканче мед, домашно производство. Надявам се при следващата таква кампания всяко дете да получи по един буркан мед за Коледа, така че да зарадваме семействата допълнително. Анонимен дарител пък добави към част от пакетите шалчета, сапуни и шампоани, за учениците от Благоевград. Радвам се, че много от дарителите са хора с огромни сърца, хора, които дадоха милосърдието си, за да зарадват страдащите и бедните хора в Благоевград. За съжаление има семейства, които не могат да си позволят да си купят лекарства и да си осигуряват ежедневно нормална храна за семейството. Част от тези семейства са точно на хора, които имат деца, зависими към наркотици и дрогата е опустошила абсолютно всичко. Много съм благодарна, че идват дори и пенсионери, които носят една малка торбичка, в която са дали част от пенсията, която едва им стига. Радваме се, че живеем в един град с такива добри и милосърдни хора. Оказа се помощ на 62-ма ученика от Благоевград и на повече от 100 бедни и страдащи семейства, както и на самотни болни хора. Наистина помощта намери тези, които се нуждаят от нея.

Добавете Вашия коментар

TOP