Д-р Скендер Сила: Всеки втори българин е дебел

28 Април 2018 | 00:06
0 коментара
Общество

Доплащането в България е високо и застрашава достъпа до лечение на по-бедната част от населението. На 44.2% възлизат неформалните разходи за здраве от домакинствата в България, тази цифра е по-висока от средната за света и за ЕС, стана ясно от думите на д-р Скендер Сила, представител на Световната здравна организация за страната ни. Повод за думите му е петгодишният план до 2023 г. на СЗО за постигане на универсално здравно покритие в целия свят, така че всички хора да имат достъп до лечение. 

“Данните на “Евростат” показват, че от 2009 г. бариерите за достъп до здравни грижи са се увеличили в повече от 2/3 от високоразвитите държави. Според изчисленията на експертите в Европейския регион на СЗО най-бедната 1/5 от населението би изпитала катастрофални здравни затруднения заради неформалните плащания за лекарства, които трябва да правят, и заради финансови затруднения дори няма да потърси лечение. Повечето държави нямат и надеждни анализи как се справят с тези проблеми. През май се очаква чуждестранни икономисти и финансисти да пристигнат в страната ни, за да извършат анализ на здравната система, да окажат техническа подкрепа и да направят препоръки за промяна с цел намаляване на личните разходи за здраве”, обясни още ръководителят на българския офис на СЗО д-р Сила. 

Д-р Скендер Сила

Начинът на живот влошава здравето ни

За България освен доплащането, проблем са и много други фактори, свързани с начина на живот, които влошават здравето ни. 

“Основните предизвикателства пред държавата ви са борбата с хроничните заболявания като рака и сърдечносъдовите, с тютюнопушенето, алкохола, затлъстяването и доплащането. 

Неформалните доплащания в здравеопазването в България са един от проблемите по пътя към “Универсалния достъп до здравеопазване”. Пътят към универсалното здравно покритие за България е увеличаване на публичното финансиране, намаляване на доплащанията от джоба до 15% и подобряване на политиката на покритие за достъп до здравни грижи”, каза д-р Сила.

Заради лошия начин на живот и липсата на профилактика разходите ни за здраве непрекъснато растат. България трябва да се справи с високото ниво на личните разходи за здраве, както и с високите нива на тютюнопушене, употреба на алкохол, наднорменото тегло на гражданите и незаразните болести. 

“В момента около 30% от българите  пушат, което е над средното в европейския регион на СЗО. Всеки втори българин е дебел.

Макар че страната ви е сравнима по дебели хора с останалите в региона, цифрите отново са тревожни 

С наднормено тегло са 55%, а със затлъстяване - 21%”, коментира експертът.

Все по-високият процент на хора с наднормено тегло и със затлъстяване са сравними със средните стойности за европейския регион на Световната здравна организация. Според изследване излиза, че тези проблеми са най-силно изявени за хората в Северозападна България - 63% от населението са с наднормено тегло. Следват областите на Пазарджик, Пловдив, Смолян, където в тази категория влизат 60% от хората. Най-малко са дебелите българи в регионите на Русе и Ловеч.

Според последни изследвания над 77% от българите влизат в тези две групи с наднормено тегло и със затлъстяване. Проблемът у нас е, че повечето от хората не го считат за проблем. А това безспорно води до редица здравословни проблеми. Но затлъстяването е сериозен проблем и при младежите. Всеки седми младеж между 14 и 17 години има такъв вид проблем, и с годините той се увеличава. Между 18 и 29 години вече всеки пети страда от наднормено тегло, а между 30 и 39 всеки трети.

Българските мъже са по-дебели - 52%. Което може би се дължи на факта, че мъжете не са склонни да обръщат толкова голямо внимание на външния си вид и не са склонни да се лишават от любимите си храни и да се подлагат на строги диети. А знаем, че жените, в стремежа си да докарат перфектна визия, може дори от близо да се срещнат с анорексията и булимията.

Продължават да пушат и да пият

Нивата на прием на алкохол са по-високи от средните за региона. Българите продължават и да пият много алкохол. Нивото на тютюнопушене в България е около 30% и е повече от средното за Европейския регион. 

Цигарите са водеща причина за смъртност в световен мащаб. В глобален мащаб тютюнопушенето е една от доказаните и водещи, но предотвратими причини за болестност и смъртност, а тютюнът е единствената законно продавана потребителска стока, която убива почти половината от тези, които я употребяват. Тютюнопушенето е доказана причина за развитието на онкологични, сърдечносъдови и респираторни заболявания, което причинява повече проблеми от алкохола, наркотиците, високото артериално налягане, наднорменото тегло или високия холестерол.

“Сред основните причини за започване на тютюнопушене сред подрастващите са натиск на приятелска среда и любопитство. Вероятността, ако двамата родители пушат, да започне и детето, е голяма. Притеснителна е и тенденцията, че възрастта, в която учениците започват да пушат, все повече спада”, коментира д-р Сила./ Zdrave.to

Люба МОМЧИЛОВА

Добавете Вашия коментар

TOP