Д-р Кушлев от Банско: Следвахме точно спуснатите методически указания, за хоспитализация в Разлог пращахме само хора с температура над 38,5 градуса

03 Април 2020 | 19:01
5 коментара
Общество

След думите на ген. Мутафчийски завчера, че в Банско са укривани пациенти със симптоми на коронавирус, се стигна  до  недоволството на медиците в курорта, които отрекоха това да се е случило и дори заявиха, че се чувстват обидени и искат извинение за отправените към тях обвинения.

Темата отново се задълба, след като на вчерашния брифинг на Националния оперативен щаб ген. Мутафчийски отрече да е обвинявал медиците в Банско, че са укривали пациенти, и поясни нещата по съвсем различен начин от предния ден, като заяви, че никога не е отправял такива твърдения.

"За двуседмичната карантина в Банско имаме една група бременни, които са дадени за изследване и нищо повече. Останалите са приети в болници и свързаните с Банско лица са от Ловеч, Карнобат и други части на страната. Това казах аз и не съм обвинил никого. Ако те не са имали пациенти със симптоматика и не са имали такива болни въобще, или са имали и са подадени в коя лаборатория в референтната или ВМА, да видим тогава“, заяви Мутафчийски на брифинга и малко по-късно допълни:„Има едно нещо, което лесно може да се провери – в рентгенологичния кабинет на разложката болница“, каза генералът и приключи темата.

Минути преди изявлението му медиците в Банско, отново в национален ефир заявиха, че са лично засегнати и настояват за извинение от Националния оперативен щаб. Съзнателно или не при изявленията си те заявиха, че не са имали достъп до рентгеновата лаборатория в разложката болница. Това обиди пък колегите им в Разлог, които бяха категорични, че това са неверни твърдения и не отговарят на действителността. Оттам допълниха още, че няма нито връщани, нито необслужени пациенти, независимо с какъв здравословен проблем са постъпили и от коя община. 

Д-р Елена Рускова, завеждащ отделението по образна диагностика в МБАЛ – Разлог, не скри, че всички медици в Разлог са обидени от изказванията на колегите им от Банско, и изрази недоумение от твърденията им.

"От момента, в който Банско е поставен под карантина, до момента, в който падна карантината и след това, всеки, който е имал нужда и е насочен от личните лекари, е постъпвал в разложката болница за диагностициране и лечение. Всички са преминавали през рентгена и клиничната лаборатория. Не е вярно, че не са имали възможност да преминават през блокадата. Ние имаме журнал, в който се записва всичко надлежно и тази информация може да бъде предоставена, ако бъде поискана от компетентните органи по каналния ред. Всички, които са имали здравословни проблеми, изискващи някакъв вид допълнителни медицински изследвания или специализирана лекарска помощ, са пропускани и съответно преглеждани в болницата в Разлог“, каза д- р Рускова и поясни, че от обявяването на извънредното положение до момента абсолютно всички пациенти са преминали през МБАЛ – Разлог. Тя уточни, че това важи включително и за починалия мъж от Банско и по-възрастната жена от Г. Драглище, за които бе обявено, че са отишли директно в МБАЛ – Благоевград, включително и за всички останали случаи.

Репортер на „Струма” потърси коментар и от д- р Кушлев от Банско, за да разясни  какво са имали предвид медиците от Банско с изказването, че им е отказан  достъп до рентгенологични изследвания.  Той поясни, че са имали точни указания, които са следвали и според които само тежките пациенти е трябвало да бъдат насочвани към болницата. Според тези указания и в условията  на карантина, в каквито бе поставен градът, лекарите в Банско не са имали възможност да насочват леките случаи за рентгенови и лабораторни изследвания.

"Не че достъпът ни е бил отказан изцяло, а просто трябваше човек да е много сериозно болен, за да бъде насочен за рентген в Разлог. Единственият начин за това беше чрез линейката за Спешна помощ, а там само спешни случаи  се транспортират, т.е. ние нямахме възможност да разчитаме на рентгена като метод за диагностика на тези вирусни заболявания, които бяха в по-голям обем. Иначе потвърждаването на Ковид-19 е единствено и само чрез лабораторна диагностика, защото тези вирусни пневмонии могат да бъдат причинени от различни вируси, не само от коронавирус. През цялото време ние сме следвали спуснатите ни методически указания“, поясни д-р Кушлев, а на въпроса каква е дефиницията за тежък случай, той поясни: „Тежки случаи са пациенти с температура над 38.5, възрастни пациенти над 60 години със симптоми на задух и дихателна недостатъчност. Тези пациенти трябва да бъдат задължително хоспитализирани. Иначе млади пациенти с температура 38 градуса, без придружаващи заболявания инструкциите са да бъдат лекувани  в домашни условия. Действително не може всички да бъдат хоспитализирани, здравната система няма да издържи. Ние нямахме възможност да насочваме пациенти за рентгенови и лабораторни изследвания извън тази симптоматика”, поясни д-р Кушлев.

Той допълни още, че медиците от Банско ще излязат с обща декларация до Националния оперативен щаб и поясни, че са срещнали подкрепа и от лекарската колегия от Благоевград.

„Сутринта се свърза с мен д-р Георгиев, който е председател  на Етичната комисия в Благоевград. Иска да направим колегите от Банско писмено изявление като декларация и лекарската колегия в Благоевград ще ни подкрепи. Те също са възмутени от това, защото знаят как се работи“, каза още Кушлев.

Същевременно от болницата в Разлог излязоха с конкретни цифри, които никак не са малки и показват, че медиците в Разлог от обявяването на извънредното положение са свръхнатоварени. Цифрите показват, че от 13 март досега, само за 19 дни през   клинична лаборатория, микролаборатория и рентген са минали над 1800 души. Само през рентгена са минали над 500 души, през микробиологична лаборатория над 450 и клинична лаборатория над 850. За двуседмичната карантина в Банско през рентгена в Разлог са минали 19 пациенти, като 10 от тях с пневмонии. Основно са били насочени за рентген от спешното отделение. Към момента капацитетът на вътрешното  отделение, който е 33 легла, е запълнен с над 50%. 13 души от настанените там са с пневмонии, като се уточнява, че това не означава коронавирус. Всички пациенти са в относително добро състояние.

Факт е, че в ситуацията към момента медиците са най- натоварени и застрашени. В МБАЛ – Разлог работещите пряко с пациенти със съмнение за коронавирус, сред които също лаборанти и рентгенолози, са оборудвани с предпазни облекла. Това утежнява допълнително работата им предвид факта, че са принудени да работят буквално екипирани като космонавти, което е неудобство за тях. Тези звена в условията в момента работят денонощно и неслучайно всяка вечер получават подкрепа от разложани под различна форма – ръкопляскания през терасите  и песни, а в инициативата се включват все повече хора, дори и малки деца.в.Струма

Добавени коментари

Истината публикува:
03 Април 2020 | 20:45
Ами нали казват че не са пращали бе тъпанар.
Разлог публикува:
03 Април 2020 | 20:14
Истината е по гъве от гъветата пращали били болните в болницата в Разлог е къде да ги пратят е гъве си си
Истината публикува:
03 Април 2020 | 20:02
Като типични гъвета от Банско дори и докторите обърнаха палачинката и си признаха че са пращали болни в болницата в Разлог.Все някой друг ви е виновен . Тъпанари.
алчни банскалии слуги на цеко публикува:
03 Април 2020 | 19:48
алчници вие сте щап квартирата на короната банско на ви са и световни купи нави са и корона само да попитам дето всички правите свирки на цеко минев дали даде един лев с томба за короната или само знаят прибиране
гергана колчагова публикува:
03 Април 2020 | 19:12
Кушлев кажи си истината че банско беше забравено от бога браво че господ си не пази кадевия незнае къде ходи да не говорим па за неговите ортаци а па за генерала дето ни еба майката немам думи

Добавете Вашия коментар

TOP