Д-р Калоян Методиев: В протестите няма идеен център и политическо лидерство

19 Ноември 2018 | 11:03
0 коментара
Политика

- Добро утро на политолога Калоян Методиев. С него ще говорим за политическата ситуация след оставката на Валери Симеонов. Преди малко чухте пловдивският депутат Спас Гърневски, който заяви, че няма да се разклати властта и кабинетът Борисов 3 ще изпълни целия си мандат. Да кажете как изглеждат нещата през вашите очи?


- В политологията има един термин ЦСБ – центробежни сили и буксуване, който не е много преводим на български. Това е време, когато вече се усеща, че едно управление не може още дълго да се задържи, но все още не е ясно как и накъде ще тръгне политическата ситуация. Нещо като транзитен период на сметки, настройки, възникващи или възникнали центрове, турбулентни сили, летлива власт, очакване за промяна. Мисля, че сме в такъв период, а не в ситуация на стабилност при която чакаме края на мандата, всеки си гони неговите задачи и в общи линии не се интересува много от политика. Не е такова положението. Улицата, патриотите, Борисов, резултатите – ето ви места с проблемен заряд, които ще нагнетяват този процес в следващите месеци.


- Искам да ви попитам обаче, сега, към днешна дата. Смятате ли, че проблемите в малката коалиция могат да разклатят сериозно управлението на страната. Задавам ви този въпрос, тъй като утре ще има коалиционен съвет на Обединени патриоти, на който трябва да стане ясно дали НФСБ ще излъчи нова номинация за вицепремиер, а Сидеров поиска и оставката на Красимир Каракачанов. Доста драматични неща се случват. 
- Тя не е спирала да го клати. От самото начало там не са спирали нито скандалите, нито невъзможността да се управлява, нито странните действия. Не мисля, че нещата ще се подобрят и ще се оправят с един или друг компромис. Дори да дадат на Волен Сидеров да води листата за евроизборите, което е голямата му мечта, и това няма да помогне. Защото виждате, че вече изгониха Валери Симеонов от правителството, не без помощта и на коалиционните му партньори. Тоест, там, горе долу, всичко е ясно. Тази коалиция е приключила, но се крепи и ГЕРБ със сетни сили се опитва да ги държи в някакъв ансамбъл, някаква рамка с обещания, уговорки, съвети, които се свикват, на които се казва, че всичко е изгладено, няма различия, заедно сме и т.н. А след седмица отново всичко се срутва с изказване на някой от тримата.


- Кой стои зад тези скандали в Обединени патриоти? Виждате ли по-дълга ръка в случая.


- Не. Не виждам по-дълга ръка. Виждам сметки, идеи за оцеляване. Очевидно за едно нещо е прав Сидеров. Не бяха подготвени за властта. Бяха силни по отношение на т.нар. митингова демокрация като партии на улицата, но вътре в институциите очевидно някъде им се загуби и посока, и идея, и въобще не могат да се ориентират какво е да си управляващ, да носиш отговорност, да си сериозен, да решаваш проблеми. Патриотите вече не са и толкова интересни.


- Не са интересни, но виждаме, че проблемите в управлението идват от тях. Смятате ли, че кабинетът Борисов 3 може да изпълни целият си мандат на фона и на протести в страната. Според вас, случайни ли са те?

 

-Не, нищо не е случайно. Няма как да е случайно. Трупаше се много напрежение. Много недоволни има от всички възможни посоки в държавата. Имаме два прочита, които се разминават. Те говорят за стабилност, за успехи, за изкарване на цял мандат. Само техните депутати останаха да го говорят. Не мисля, че това е реално. И подобно говорене дори дразни, защото не може управляващите да се отнасят по такъв начин с хората, с народа, да излизат с такъв прочит пред обществото. Нямаше да ги има тия протести, това недоволство, тези резултати, тези оценки за състоянието на България и като икономически показатели, социални, свобода на словото… , ако в държавата всичко беше наред и имахме стабилност и възход. Те се въртят три-четири думи, за да се тушира напрежението, но не става по този начин.


- Г-н Методиев, обаче виждаме статистиката на МВР. Над 3500 души вчера са участвали в протестите в цялата страна. Една бройка, на фона на цялото население на България, какво ви говори?


- Първо не знам доколко може да се има доверие на тези числа. Властта ще се опитва да задържа на всяка цена положението. Да, на фона на заявките и на фона предишните протести, не бяха толкова мащабни. Но както виждате, едни майки, 20-на жени бяха останали, успяха да поддържат едно пламъче, което пак избухна и постигна целта си. Так че не бих наблегнал само на мащаба на протестите. Те може да и да изтлеят. Но тази енергия, това недоволство не се губи само се трансформира. Дали ще избухне след 1 месец или след 3, няма значение. Успокояване на ситуацията може да мине само и единствено през нещо голямо, да даде резултат, да покаже промяна в държавата. При тази политическа конфигурация и при това правителство, не виждам как това ще се случи. Така че не виждам как то ще се бори със себе си и с обществото за оцеляване.


-Г-н Методиев, а смятате ли, че този протест може да роди нов политически проект? 
-Трудно, поради няколко прости причини. На първо място, тези протести страдат от липсата на интелектуално канализиране и субектност. Няма формулирани искания, няма лидерство, няма една цел. Това е проблем за всеки протест. Да, може да има някаква организация, може да изкараш хора на улицата, да има недоволство, но в един момент да е като група мухи без глави, които не знаят накъде вървят и обикалят, докато се разпаднат. Тоест, трябва да има интелектуални и идейни условия, цел, за да може един протест да прерасне в нещо друго.


Защото чухме, включително искания за смяна на политическата система, за президентска република…. 
- Всичко се чу. Има и стойностни искания от страна на протестиращите, но те се губят в морето от възгласи, емоции, крайни изказвания. Липсва идеен център около който да се събере всичко и да се каже – да, работим за това.

 

Интервюто е дадено пред БНР Пловдив

Добавете Вашия коментар

TOP