Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: ВиК-системата в 4-ти микрорайон трябва да се финансира или от нас, или от централния бюджет

14 Юли 2016 | 12:34
0 коментара
Общество
Д-р Атанас Камбитов, кмет на Благоевград: ВиК-системата в 4-ти микрорайон трябва да се финансира или от нас, или от централния бюджет

ВиК-системата в 4-ти микрорайон трябва да се финансира или от нас, или от централния бюджет. Това каза по време на извънредно заседание на Общински съвет-Благоевград кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов.

Той допълни, че е редно да да бъде осигурено финансиране от републиканския бюджет, тъй като общините в региона са членки на ВиК-асоциацията, спазили са всички изисквания, и заради нежеланието на една малка община - Кресна, да участва в асоциацията страдат всички останали.

 
„Предлагам да направим едно цяло декларативно писмо от Общински съвет-Благоевград и Общинска администрация-Благоевград, а ако решат и другите от Асоциацията по ВиК, могат да се включат, и да търсим финансиране от държавния бюджет, тъй като проблемът с ВиК-мрежата в централна градска част, и не само там, ще избие съвсем скоро, а Община Благоевград не може да си позволи собствено финансиране, тъй като разходите биха били огромни, а и с това писмо ще разберат всички в цялата страна, че ние сме ощетени за сметка на една малка община“, прибави общинският съветник Владимир Елезов.

Кметът Камбитов отговори, че е съгласен да се направи такова писмо, но също така подчерта, че и министерството, и областният управител Бисер Михайлов, са положили огромни усилия всички да се включат в асоциацията и са проявили разбиране.

„С тази невъзможност да ползваме еврофинансиране, повярвайте ми операторът няма как да се справи. Това е следващото последствие от това решение. От друга страна, между 35 и 40 % от приходите на оператора идват от община Благоевград. Има много проблеми, които назряват и трябва да бъдат решени“, каза още той и добави, че е отменено е извънредното общо събрание на Асоциацията по ВиК, което трябваше да се проведе на 15 юли от 11.00 часа. 

По думите му причината за отмяната на събранието е, че Община Кресна така или иначе е препотвърдила отказа си за включване във ВиК-Асоциацията. 
Първа точка от дневния ред на извънредното заседание на ОбС, бе свързана с проект за решение, с което се упълномощява кмета на Благоевград д-р Атанас Камбитов да участва на извънредно общо събрание на Асоциацията по ВиК, където да гласува по всичките 8 точки със „За“. Предложението бе прието с 24 гласа „за“ и 1 „против“. По време на обсъждането един от съветниците – Владимир Елезов, попита кмета не се ли обезмисля съществуването на Асоциацията по ВиК, при положение, че Община Кресна не е влязла в нея и има ли още някаква надежда това да се случи, и дори да стане - не е ли вече късно. Д-р Камбитов от своя страна отговори, че този отказ води до абсолютно пропадане на целия този процес и категорично област Благоевград няма да може да усвои каквито и да било пари по европрограмите, свързани с околната среда.

„Нещо по-лошо, те обричат цялата област на липса на финансиране, не само по "Околна среда", но и по "Региони в растеж" и тези, които могат да кандидатстват по Програмата за развитие на селските райони, също няма да могат, защото и там има условие за консолидация, а тези, които имат вече готови проекти, няма да могат да ги реализират. Такава беше и позицията на кмета на Симитли – г-н Апостолов, които имат готови проекти“, допълни той.

По думите на д-р Камбитов, след 2020 година няма да се финансира базова инфраструктура, което означава, че оттук нататък всички общини трябва да търсят, било със собствени средства, било с други финансови инструменти, начин да реализират проекти в областта на ВиК сектора. 

Добавете Вашия коментар

TOP