Д-р Атанас Камбитов: 450 сгради в Благоевград отговарят на условията за кандидатстване по Националната програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради

24 Януари 2015 | 17:32
0 коментара
Общество

450 сгради в Благоевград отговарят на условията за кандидатстване по „Национална програмата за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради”. Това обяви пред журналисти днес кметът на Благоевград Атанас Камбитов по време на пресконференция в сградата на Областна администрация Благоевград.

„Много важно е за хората от Благоевград да знаят, че всички панелни блокове отговарят на условията. Друго, което е важно да се знае, че допустими за саниране ще са и търговските обекти, намиращи се на партерните етажи. Те ще са допустими по Закона за държавната помощ“, каза кметът Камбитов. Той поясни, че в момента в общината се приемат заявления на Сдруженията на собствениците. Към днешна дата са обработени заявленията на 3 сдружения и се работи по още 25 подадени заявления.

„На 28 януари се очаква да влезе постановлението на МС, с което да се утвърдят методическите указания. Община Благоевград има готовност на 29-ти януари да пуснем процедурата за техническо и енергийно обследване на тези обекти, които до тогава са готови със заявленията си. Защото за този финансов ресурс класирането става на състезателен принцип“, каза още д-р Камбитов. Важно е да се знае, че до подписването на споразумението се гонят срокове, след което финансовия ресурс вече е осигурен и се върви по процедурите от ЗОП, уточни още кметът Камбитов. Той увери, че процедурите по ЗОП ще се направят така, че всяка фирма да кандидатства само за една обособена позиция и ще се гарантира максимална прозрачност на поръчките.


Община Благоевград припомня, че заявленията за създаване на сдружения се намират в деловодството на общината на партерния етаж на сградата и в Културно-информационният център, намиращ се на площад „Георги Измирлиев”. Важно е да се подчертае, че гражданите не дължат никакви такси при получаване на необходимата за тях документация. Те могат да разчитат на пълна помощ от страна на общината за попълване на документите.

Информация може да бъде получена и на телефони 073/ 86 78 21 – Даниела Паризова, и 073/ 88 44 37- Ваня Гатева, експерти от община Благоевград.


При злоупотреби с името на общинска администрация и предложения за платена процедура, относно попълване на документи за санирането на панелните жилища по Национална програма за енергийна ефективност в многофамилни жилищни сгради, Община Благоевград призовава гражданите да сигнализират на телефон – 073/ 88 44 34.

Добавете Вашия коментар

TOP