Църквата "Св. Вмчк Георги Победоносец“ в Микрево чества храмов празник

06 Май 2020 | 14:00
0 коментара
Култура

На 6 май църквата „Св. Вмчк Георги Победоносец“ в село Микрево, община Струмяни, чества своя храмов празник.
Църквата „Св. Георги Победоносец” е построена през 1925 година, а решението да се построи е взето на общоселско събрание през 1924 г. по инициатива на видния обществен деятел и свещеник Трендафил Костадинов и протоирей Иван Панковски, преселили се тук от Палат.
Църквата е изградена в Горната махала, на левия бряг на река Микревска, в равнината част западно от десния бряг на Струма. Тя е една от най – внушителните постройки в селото. Разполага и с просторен двор със зелени площи, в чийто западна част има и малка църковна сграда.
От архивни материали се узнава, че строителите на църквата са местни майстори. Необходимите средства за градежа, а в последствие и за обзавеждането на храма, са събирани най – вече чрез дарения от местни жители. Тук най – голяма е заслугата на Ангел Анастасов, Стоил Парабелски, Иван Джавджиски и Аврам Стоилов. Те и други люде от селото обикаляли наред къщите, ходили и из други селища в околността, та стигнали и до Дупница, за да измолват дарения, пари, материали, както и дарения на църковна утвар и икони. Принос в строителството и обзавеждането на църквата имат и първите й настоятели, сред които са Таско Атанасов, Костадин Аврамов, Андон Манолски, Христо Трендафилов, Параскева Кирянска.
Църквата приема името на светия войн победоносец Георги. Освещаването и е на 19.10.1928 г., когато е завършено и строителството й. Церемонията се ръководи от неврокопския митрополит Макарий, подпомогнат от стопанина на църквата свещеник Иван Панковски, много свещеници от Свети Врач (Сандански), Кресна и други селища.
Вътрешното устройство на молитвения дом се базира на три корабни корпуса на колони. Има артика, кръщелна и женско отделение. Камбанарията е четвъртоъгълна, разположена е в западната част на сградата. Иконостасът е дървен, богато изографисан, а околните стени са в бяло. На иконостаса и други места стоят икони, които могат да се оценяват не само в религиозно отношение, но и като образци на изкуството. Почти всички ионии са дарении от местни миряни и други щедри люде.
Първи стопанин на църквата е протойерей Иван Христов Панковски. Ръкоположен е за свещеник на 10.07.1928г. от митрополит Макарий. Заема този пост цели 53 години.
От 15.09.1981 година свещеническите обязанности поема свещеник Васил Костадинов Котев, който е завършил Духовната семинария в София и продължава да служи и в годините на XXI – ви век. Обслужвал и църквите „Св. Архангел Михайл” в Микрево и новопостроената църква в село Каменица.
Като дългогодишни църквари са работили Стойна Трендафилова, Параскева Кирянска, Олга Стаматова. Клисари са били Таско Маламов, Ефрем Кирянски.

Добавете Вашия коментар

TOP