Църквата „Св. Георги Победоносец“ в Разлог отбелязва храмов празник

06 Май 2019 | 15:53
0 коментара
Култура

Курбанът се приготвя от няколко жени от Разлог, които се грижат за святата гозба от години и предават умения и рецепти на по-млади, за да се запази традицията.

Храмът „Свeти великомъченик Георги“ се намира в северната част на града, махалата „Вароша“ (днес квартал „Свети свети Кирил и Методий“), в подножието на хълма Голак. Построен е през 1834 година на мястото на старо църквище или гробищен параклис. В северозападния край на храма има изградена от дърво камбанария. Камбаната е отлята от братя Марко и Алекса Алексови от село Горно Броди, Сярско. Тежи 90 стари оки, и е била  донесена тук преди 1890 година, изцяло от сребро. Според древна легенда, когато я донасяли излята от Серско, камбаната пада и се чупи. И всички млади жени и невести даряват сребърни накити, за да се отлее нова камбана.

Преди 5 години миряни от Разлог дариха средства за възстановяването на камбанарията и повториха делото на предците си. Сега тя и в делник и в празник бие и радва хората на Разлог. На метри на северозапад, до църквата, е и обновената  сграда на първото самостоятелно българско училище, построено от даскал и иерей Михаил Попйосифов през 1935 година. /bnr.bg

Добавете Вашия коментар

TOP