Църквата на Летящото спагетено чудовище иска регистрация в България

05 Септември 2016 | 08:03
0 коментара
Общество
Църквата на Летящото спагетено чудовище иска регистрация в България

Църквата на Летящото спагетено чудовище е поискала от Софийския градски съд да бъде регистрирана официално като вероизповедание в България. Според регистрите на съда делото е заведено през юли, а очакванията са да бъде решено до края на септември.До момента в България има регистрирани 136 вероизповедания, а едно от последните бе обединената езическа църква, пише "България днес".
 
Заявлението за регистрация на новата църква е подадено от Стефан Кирязов, който носи и титлата архимакаронт, което е равно на патриарха при пастафарианците, както се наричат последователите на новата религия.
 
В България активисти на основаната от американеца Боби Хендерсън църква има от 2009 г., а в момента регистрираните. Последователи са близо 2000, пише в заявлението за регистрация на новата религия.
 
На службите на живо на църквата в страната пък се събирали по над 100 последователи. Повечето от тези хора са млади и с успешна професионална реализация. Бройката им пък е по-голяма от броя на православните клирици в страната.
 
Ако получи регистрация като вероизповедание, новата църква ще има право на субсидия от държавата за своите храмове, както и да бъде изучавана в училищата като избираем предмет.
 
Училищата са всъщност едни от основните храмове на Църквата на Летящото спагетено чудовище заедно с музеите и заведенията за консумация на алкохол, става ясно от заявлението за регистрация и приложените към него доктрина и устав на вероизповеданието.
 
Сред догмите на пастафарианеца пък е записана задължителна
поне 20-минутна почивка в петък следобед, която да е съпроводена с консумация на бира.
 
Всеки ден последователите на спагетеното чудовище пък се молят пред свещената Уикипедия или други издания, помагащи да се разбере как е създадена Вселената.
 
Петъците са и дните за честване на премазния петък - празник, който пастафарианците прекарват със семейство и приятели в ядене на разнообразна и мазна храна и пиене на алкохол.
 
Българската църква на Летящото спагетено чудовище се прочу това лято, като стана едва втората в света, която е осъществила сватба.
 
Другата пастафарианска църква, извършила такъв обряд, е новозеландската.
 
Обредите, празниците и това, че доктрината на църквата не е неопровержима, обаче са предизвикали отрицателни становища. Според тях новата църква може да насади враждебност, тъй като
се подиграва с другите религии и превръща религиозността
в гротеска.
 
Уставът и вярванията, които обаче са подадени в СГС за регистрацията на църквата, не показват омраза към останалите религии, казват експерти, прочели документите.
 
Мисията на църквата е да “максимизира благоденствието на хората по света”, а всеки пастафарианец е длъжен да проповядва религията си, без да става досаден.
 
Призната е само в Холандия и Нова Зеландия
 
Засега Църквата на Летящото спагетено чудовище е призната за религиозна институция само в Холандия и Нова Зеландия. Върховен същ в САЩ пък отказва да я регистрира, защото била имитация на религия.

Добавете Вашия коментар

TOP