Цветозар Томов: Има риск от провал на вота!

27 Март 2021 | 07:17
0 коментара
Политика

Предизвестен скандал - така коментира пред БНР социологът Цветозар Томов, бивш член на ЦИК, очаквания хаос на изборите заради усложнените протоколи. И предупреди, че има риск от провал на вота.

"В основата на този скандал е обстоятелството, че беше прието безумното решение да се гласува едновременно с машини и с хартиени бюлетини в над 9000 секции в страната. Усложнените протоколи са за тези секции", обясни той.

Според него още в края на февруари, когато беше приет този модел на гласуване, е можело да бъде установена тази трудност.

"Не може да се намери решение, което да облекчи в достатъчна степен работата на секционните избирателни комисии и да се изпълнят изискванията на Изборния кодекс те да събират резултатите от машинното и хартиено гласуване".

По думите на Томов главният виновник за този хаос е в дейността на парламента, който е оставил Изборния кодекс "в насипно състояние в условията на пандемия".

Социологът и бивш член на ЦИК допусна, че може да се стигне до конституционна криза след изборите:

"Не само заради неспазването на срока за обработка на резултатите и множеството грешки, които ще бъдат допуснати при тази обработка.

 

Много по-сериозно е обстоятелството, че броят на карантинираните в страната на 4 април ще бъде огромен и повечето то тях няма да имат възможност да упражнят конституционното си право да участват в изборите".

Той изказа хипотеза, при която карантиниран отиде да гласува:

"Кой и с какво основание ще го спре? Санкцията за нарушаване на карантина е глоба, не може да е отнемане на правото на вот".

 

"Мобилните урни няма да имат възможността и капацитета да обиколят всички. Много е вероятно карантинираните към 4-ти април да достигне 150 000. Досега те са обслужвали 5-6000 души. Освен това, ако реша да гласувам, който ще ми забрани да отида? Някои хора ще го направят. В Нидерландия имаше 3 поредни дни за гласуване, за да се осигурят коридори. В момента масово се отказват членове на комисии", каза още Цветозар Томов.

 

"Да гласуваш е конституционно право, което не може да бъде отнето.

 

Прогнозирам, че ЦИК няма да направи нищо по въпроса. Информационно обслужване има предложение на ръба на закона - членовете на комисиите да не сумират резултатите, а те да бъдат нанасяни от Информационно обслужване. По закон, в същото време, някой идиот е записал в закона, че това трябва да се прави от комисиите", каза още Томов.

Добавете Вашия коментар

TOP