Цветлин Йовчев: Няма операция "Червеи" и не съм я наредил

18 Март 2015 | 10:57
0 коментара
Политика

Бившият министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев се яви в следствието в "Овча купел", за да бъде разпитан по разработката "Червеи", съобщава БГНЕС.

На влизане в следствието Йовчев каза, че дори очаквал малко по-рано да бъде извикан. Според него до момента е станало ясно на всички, че няма подслушване на протестиращи. Той добави, че от това, което се е казало при повдигането на обвинението на Тодор Костадинов, станало ясно и че няма данни за никакво източване на информация. Йовчев уточни, че не е наясно с детайлите по разследването. На въпроса какъв е смисълът от операцията "Червеи" и защо я е наредил, той отговори, че няма операция и не я е наредил. "Да, знаех, бях уведомен, че се извършва, че има такава разработка и се извършва такава проверка", подчерта той. Целта на разработката е била да бъдат заложени капани, които да покажат дали някой от администраторите на тази система не предоставя нерегламентиран достъп на лица, които са извън системата. "Това беше смисълът. За жалост по една или друга причина резултати не се получиха", каза той.

Припомня, че скандалът "Червеи" гръмна след подаден сигнал за подслушване на протестиращи. Именно заради "Червеи" бившият министър на вътрешните работи в правителството на Пламен Орешарски – Цветлин Йовчев, е извикан в следствието.

По разработката "Червеи" прокуратурата уточни през февруари 2015 г., че през 2014 г., по утвърден план, са извършвани проверки за спазване на разпоредбите на ЗСРС в органи, които имат право да искат използване на специални разузнавателни средства. Такива проверки са осъществени в служба "Военна информация", а след това и в служба "Военна полиция".

Разследването обхваща и начина на искане, разрешаване и прилагане на СРС по конкретно оперативно дело, с условно наименование "Червеи". То се отнася за действия на служители на МВР, осъществяващи нерегламентиран достъп до класифицирана информация. Проверяващият екип прокурори е установил, че обект на СРС е била АИС (автоматизираната информационна система), като общият срок на разрешеното СРС е бил 300 дни – над срока по закон (чл. 21 ЗСРС). Няма никакви данни СРС да са прилагани по отношение на лица, още повече спрямо участвали в протести, каквито твърдения се появиха в публичното пространство, пишеше в съобщението на прокуратурата.

На 13.11.2014 г., в рамките на същата проверка, главният прокурор е издал разпореждане за извършване на такава проверка в Дирекция "Сигурност" на Министерството на вътрешните работи. Тя е осъществена от екип от 7 прокурори, като освен посочената дирекция, са обхванати и дирекциите "Информация и архив" и "Инспекторат" на МВР (само по отношение на дейността по ЗСРС). Резултатите от проверката са обективирани в доклад, представен на главния прокурор. Той съдържа съответни препоръки и на 26.01.2015 г. пълно копие от него е било изпратено на министъра на вътрешните работи.

На 26 февруари 2015 г. Висшият съдебен съвет (ВСС) образува дисциплинарно производство срещу председателката на Софийски градски съд (СГС) Владимира Янева, която е издала разрешение за СРС-та, поискани от "Вътрешна сигурност" в МВР. Седмица преди това ВСС отстрани Янева заради започналото разследване срещу нея по скандала "Червеи".

След това Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем Тодор Костадинов по делото "Червеи". Той е бивш директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР. На Костадинов е предявено обвинение за това, че в качеството си на длъжностно лице при условията на продължаващо престъпление е съставил официални документи, в които е удостоверил неверни обстоятелства с цел да бъдат използвани като доказателства за тези обстоятелства. Извършеното от Костадинов деяние е за периода 12 септември 2013 – 25 март 2014 г. Наложена му е мярка за неотклонение "парична гаранция" в размер на 2000 лв.

Добавете Вашия коментар

TOP