Цветанов: Стратегията за национална сигурност ще бъде внесена през месец октомври

17 Октомври 2017 | 21:03
0 коментара
Политика

„Стратегията за национална сигурност в момента минава през обществено обсъждане и ще бъде внесена в Министерски съвет за приемане до края на октомври месец. Този срок ще бъде изпълнен”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и заместник-председател на партията Цветан Цветанов след Консултативният съвет за национална сигурност при президента.

„Знаете, че има възложена задача на министерството на финансите и министерството на отбраната да се разработи схема за това как до 2024 г. ще отделяме 2% от БВП за сигурност. Този дебат ще мине през бюджетната комисия в парламента. От тази гледна точка смятам, че няма точки на неизпълнение по тази стратегия, а напротив – сериозна политическа воля да се движим по точките, приети на консултативния съвет при президента”, добави той.

„В момента има два законопроекта за антикорупция и дебатът трябва да се гледа в българския парламент, от него трябва да бъдат и приети. Ако нямаше внесени проекти, внесени директно от група народни представители, щеше да бъде далеч по-лесно. Но ние взехме политическо решение, заедно с Обединени патриоти, че цялата процедура ще бъде извървяна от началото, независимо че в 43-тото Народно събрание не беше приет заради разминаване относно анонимните сигнали”, обясни още Цветанов.

„Всички се консолидираха около това, че Министерството на правосъдието в лицето на г-жа Цецка Цачева и вицепремиера Екатерина Захариева, имаше работна група, която извървя своя път, за което им благодаря. Има точки, които не бяха приети, поради това, че има спорни моменти относно това кой да назначава антикорупционния орган. Друга спорна точка беше разследването, което се предлага от страна на БСП в техния законопроект, заради което няма как да нарушим Конституцията. Всички участници в заседанието гласуваха за отпадането на тези две точки. Единствено г-жа Корнелия Нинова и президентът Румен Радев гласуваха за оставането им”, сподели заместник-председателят на ГЕРБ.

На журналистически въпроси във връзка с брата на депутата от БСП Георги Стоилов – Илия и обвиненията в корупция, Цветанов каза, че за това трябва да бъдат питани социалистите. Цветанов заяви още, че според него правителството е стабилно и се придържа към управленската си програма, която беше приета в началото на август за цялостен 4-годишен мандат.

Той добави, че в края на годината предстои дебат за бюджета през 2018 г. и изрази увереност, че тази година ще завърши с икономически растеж от 4%. За следващата година се очаква ръст от още 3, 7 на сто. Това ще помогне за увеличаване на разходната част по бюджета, без задълбочаване на дефицита. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP