Цветана Пиронкова на 30

13 Септември 2017 | 08:00
0 коментара
Спорт

Цвети Пиронкова е една от най-добрите и обичани родни тенисистки. Тя е първата българка, която достига до полуфинал на Уимбълдън, като с постижението си накара цяла България да се гордее и да вярва, че страната ни все още ражда изключителни спортисти. 

Цветана Пиронкова е родена на 13 септември през 1987 г. в Пловдив в семейство на спортисти. Баща ѝ, Кирил Енчев, който е нейн треньор е републикански шампион по кану, а майка ѝ- Радосвета Чинкова е многократна медалистка по плуване. Цвети брат и сестра, които също се занимават със спорт. 

Възпитана и израстнала с любов към спорта, няма как да не продължи традицията на семейството си. Още съвсем малка, на 4 годинки, започва да тренира тенис. Тя играе непрестанно и усилено. И това дава резултат. През 2000 г. Пиронкова се превръща в изгряващата звезда на България. Следват години на големи спортни успехи - печели редица международни надпревари и израства като състезател. Започва да играе в по-горна категория, става неразделна част от отбора на България за Фед Къп и записва първите си победи за родината ни. 

2005 г. е големият пропив на българската тенис звезда. Тя участва и стига до финала в турнири от най-висока категория на международната асоциация. Тогава Пиронкова се нарежда сред топ 100 на най-добрите тенисисти в света. Година по-късно нашето момиче печели олимпийска стипендия и е обявена за тенисистка номер 1 за 2006 година. 

На 5 юли 2010 г. кметът Славчо Атанасов удостоява Цветана Пиронкова със званието почетен гражданин на Пловдив. На 22 години тя се превръща в най-младия носител на престижното отличие в тракийския град.

Същата година играе на Уимбълдън, като стига до полуфинал, отстранявайки забележителни тенисистки като Анна Лапушченкова, Вера Душевина, Марион Бартоли и втората в света Винъс Уилямс. 

Безспорно, най-паметната ѝ година е 2014, когато българката достига до исторически връх в кариерата си. На първенството в Сидни тя се изправя срещу шестата в Световната ранглиста на WTA Петра Квитова и я надиграва с 6:4, 6:3, като по този начин става първата квалификантка в историята на турнира, достигнала финал в състезанието. Там побеждава с 2–0 сета Анджелик Кербер и завоюва първата си титла в професионалната си кариера, като постига осем последователни победи, три от които над тенисистки от Топ 10. През 2014 г. Цвети завоюва 26 победи от всички турнири, на които участва и завършва сезона на 38-мо място в света. 

Добавете Вашия коментар

TOP