Цветан Цветанов: В сложната конфигурация, в която сме, ние избираме стабилността на страната

23 Февруари 2019 | 08:45
0 коментара
Политика

В сложната конфигурация, в която сме, ние избираме стабилността на страната. Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов в предаването „Панорама“ по БНТ. 

„За преференциите, ако всички бяха наясно с фактите, надали щяха да се излагат тези позиции, които да противопоставят обществото“, каза Цветанов. Той припомни, че преференциите се въвеждат от БСП през 2007 г. с 15% праг. 

„ГЕРБ е партията, която направи прагът да бъде 7%, за да има възможност за пренареждане на партийната листа“, подчерта Цветанов. 

По думите му решението да се отложат поправките за преференциите е било взето, за да се спрат всякакви възможна спекулации и обявяването, че те са отнели изборното право на гражданите или демократичните права. 

„На никой не е нарушено конституционното право с решението в българския парламент. Променили сме позицията си, но това не е нещо, което трябва да бъде укоримо“, коментира Цветанов. 

„В политиката не можеш да правиш законодателство на инат. Това означава, че имаш тесни партийни или други интереси“, допълни той, като отбеляза, че решението на БСП да не идват в парламента е именно на инат. 

Във връзка с това дали е имало договорка с ДПС за преференциите, той коментира: 

„Разговорите, които се водят между парламентарните сили, са функция на Народното събрание. Ние нямаме пълно мнозинство, за да имаме комфорта да взимаме сами решения и да не променяме позициите си. Форматът на коалицията ни изисква и много отстъпки, но управленската програма се спазва и нямаме различия. Има ситуации, в които се нуждаем от плаващи мнозинства, за да защитим целите, които сме си поставили като управляващи“, посочи още Цветанов. 

„Когато си в управление, трябва да взимаш решения, които кореспондират с реалността. В сложната конфигурация, която имаме, ние избираме стабилността на страната“, подчерта той. 

Във връзка с напускането на Народното събрание от БСП, Цветанов коментира: 

„Не е добре, когато една сила излиза от парламента. Те правят трети опит да излязат, но не излизат, а просто не упражняват правата си, за които са ги избрали избирателите им. От егоистична гледна точка тази седмица за нас беше изключително комфортна, но опозицията трябва да защитава и своите избиратели и да отстоява принципите на парламентаризма. Ние го направихме преди години и потърсихме елегантна форма да се върнем, защото нашите европейски партньори ни посъветваха, че това е единственият начин да се чува гласа ти, когато си в опозиция“. 

„Голямата политика кореспондира с проблемите на хората в най-малките места и политиците не са нещо по-различно от хората в малкото населено място“, каза още Цветанов.

 

„Нека си спомним, че страната ни е приела пропорционалната изборна система. Преференцията е приета по настояване на БСП. ГЕРБ е партията, която направи преференцията да е 7%, за да има възможност да се пренареждат листите. ГЕРБ направи така, че да се спре със спекулацията, че са отнети изборни права. ГЕРБ ревизира позицията си на второ четене. В политиката не можеш да правиш законодателство на инат. За да правиш такова законодателство значи, че имаш партийни или други тесни позиции. Това е позиция на БСП, които решиха да излязат от българския парламент“, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ. 

Цветанов коментира и ситуацията във Венецуела.

 

„Позициите на демократичните правови държави са в подкрепа на Гуайдо. Не е необходимо да отидеш до Вашингтон, за да разбереш каква е позицията на демократичните държави. Социалистите в Европа определиха Мадуро като тиранин. Може би президентът и БСП се стремят именно към такова общество,“ заяви той. 

„Русия ще понесе нови санкции. Случаят "Гебрев“ показва, че Русия използва страната ни за прокарване на своите политики в Европа. Затова службите ни трябва да са нащрек за хибридни атаки, фалшиви новини и кибератаки“, предупреди Цветанов. 

Добавете Вашия коментар

TOP