Продължава изплащането на обезщетения след евтаназията в Ямболско и Бургаско. В понеделник парите си ще получат стопаните, чиито животни бяха умъртвени преди дни, информира NOVA.

Обезщетенията ще се изплащат по банков пък или в кметството.

Едно от засегнатите села – Шарково, стана известно със стадото на баба Дора, което в неделя беше евтаназирано. Нейните пари ще бъдат изплатени до седмица.

„Действията на правителството са правилни, но имаше слаба информираност за потенциалната заплаха и за това, че единственият възможен вариант да излезем от тази ситуация, е евтаназията на животните, където има огнище на чума”, заяви зам.-председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Коментарът му идва след разразилия се скандал с евтаназирането на овце в Странджанско, заразени с чума.

„Политиците няма как да изличат политически дивиденти от подобна трагедия и ситуация, която се е създала в страната”, категоричен беше Цветанов.

И добави: „В България трябва да имаме малко по-голямо уважение към експертите и към тези, които се грижат за здравето на хората, защото БАБХ бяха категорични, че пробите са положителни и трябва да започне ограничаване на разрастването на чумата в страната. Има 1 милион и 300 хиляди овце и кози в страната. До момента са избити около 4500. Сами разбирате, че е добре да се предприемат подобни действия, защото те са единствените възможни”.

Тошко Димитров и Ана Петрова са собственици на ферма в Болярово, в която има 200 овце.

Според документите, които държавните ветеринари представят обаче, те отглеждат 16 кози и 93 овце.

„Хубаво е държавата да ме убеди да дам втори проби на животните си с документи. Със смяна на ветеринарния лекар това няма как да стане”, заяви Тошко Димитров.

Оказва се също, че по документи не една, а две били заразените с чума овце в стадото.

Фермер: Не разрешавам да се взима втора проба от животните ми

Именно разликата в бройката на животните накара собствениците на овцефермата да откажат да дадат втора проба от животните си.

За да ги убеди, държавата смени ветеринарният лекар, който да отговаря за пробите на тяхната ферма. Дори и при променените обстоятелства обаче, Ани и Тошко не са съгласни да пуснат чужди хора в стопанството си и твърдят, че стадото им е здраво.