Цвета Караянчева от Предел: България е неделима, никой не може да сее разкол

05 Август 2018 | 14:53
2 коментара
Култура

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в тържественото отбелязване на 115-ата годишнина от избухването на Илинденско-Преображенското въстание в местността "Предел".  

Караянчева прие рапорта на началника на почетния караул и подчерта в словото си:  

„Тук, на това свято място, където природата е вдълбала проход между Рила и Пирин, потомците на илинденци се събират, за да покажат на цял свят, че България е неделима и никой не може да сее разкол“, заяви Цвета Караянчева.   „На този мемориал – пантеон на гордостта, храбростта и саможертвата, се прекланяме пред подвига на дедите ни, врекли се в каузата на освобождението и положили костите си пред олтара на Отечеството“, подчерта тя.

„Не с покруса и жажда за мъст посрещаме 115-та годишнина от избухването на въстанието, а с песен, която зарежда и пречиства, която изцелява и просветлява умовете и сърцата ни“, допълни Цвета Караянчева.  

Председателят на парламента отбеляза, че през 1903-та, в разгара на лятото, 27 години след Априлската епопея, десетки хиляди българи от Охрид до Странджа и от Рила до Бяло море захвърлят сърпа и ралото, перото и писалката, за да препашат пушки и саби и да тръгнат на кървава жътва.  

„Едно велико общобългарско дело превръща Илинден в учебник по храброст и мъченичество", подчерта тя. „И ако днес говорим за ясна европейска перспектива на Балканите, то е защото героите на Илинден са ни освободили от комплексите на миналото и са открили взора ни за бъдещето“, отбеляза председателят на Народното събрание.  

Народни представители, кметове, потомци на загиналите отрупаха монумента с венци и цветя, а Неврокопският митрополит Серафим отслужи заупокойна литургия.

Добавени коментари

избирател публикува:
05 Август 2018 | 22:03
Нашата Заря и медийна звезда къде е? Да не е болен,че напоследък все го няма?
Ддд публикува:
05 Август 2018 | 20:57
А защо,тогава ВИЕ дупетати мазни сеете разкол.

Добавете Вашия коментар

TOP