COVID удря по-тежко втория път

30 Октомври 2020 | 10:57
0 коментара
Любопитно

Втората среща с коронавируса може да бъде по-тежка, твърдят имунолози.

Потвърдените случаи на повторна инфекция с COVID-19 засега показват, че вторият удар, които нанася инфекцията на организма, е по-жесток. Дори тези, които са преминали през болестта, трябва да вземат предпазни мерки, за да избегнат повторно заразяване, твърдят изследователите. По света има засега има малко над 20 случая на документирано повторно заразяване.

Кашлица

Американски лекари изследват повторното инфектиране с вируса. Два пъти през болестта преминава 25-годишен мъж от персонала на военната болница в щата Верджиния, който е без странични заболявания. Той се е разболял за първи път през март, като се е заразил от пациент. Тогава бил с възпалено гърло, кашлица, главоболие, гадене и диария. Възстановил се е за 10 дни и се е върнал на работа "в отлично здраве". 51 дни по-късно обаче се инфектирал отново с коронавирус, но този път от семейството си. Тогава бил приет и в болница.

Генетично изследване показва, че първия и втория път той се е се е заразил от различни щамове на COVID-19. Товар Повторното боледуване е било по-тежко или защото щамът е бил по-силен. Възможно е и контактът в домакинството да е предизвикал по-голям вирусен товар. Оказва се, че антителата от първото боледуване може да предизвикат по-силна реакция на имунната система, отбелязват имунолозите. Пациентът е хоспитализиран по време на втората инфекция.

Изследователи от Университета в Невада заявиха, че реинфекцията на американския мъж е потвърдена чрез анализ, който показва, че се е заразил с два варианта на вируса. „По този начин предишното излагане на Sars-CoV-2 може да не гарантира пълен имунитет при всички случаи“, казват те. „Всички лица, независимо дали преди това са били диагностицирани с коронавирус или не, трябва да вземат еднакви предпазни мерки, за да избегнат инфекция със Sars-CoV-2. Последиците от реинфекциите могат да бъдат от значение за разработването и прилагането на ваксини“, отбелязват учените. Антитела Вече има десетки документирани случая на повторни инфекции с COVID-19 по целия свят. Учените предполагат, че изграденият вече имунитет може да влоши симптомите по време на реинфекция - феномен, известен като усилване вследствие на антитела. „Поради оскъдността на широкото тестване и наблюдение, ние не знаем колко често се случва реинфекция сред лица, които са се възстановили от първата си инфекция“, твърди професор Ивасаки. Проучванията показват, че асимптоматичните инфекции с коронавирус са склонни да произвеждат ниски нива, а и в някои случаи дори неоткриваеми антитела, докато тези, които са с повече симптоми, имат по-силен имунен отговор. Първият в света смъртен случай след повторно заразяване с коронавирус беше регистриран в Нидерландия през този месец. Става дума за 89-годишна жена, която по-рано е преборила рака.През юли тя била приета в болница заради коронавирус. Пет дни по-късно е изписана, след като симптомите изчезнали. Два месеца по-късно жената отново постъпила в болница с висока температура и кашлица. Отново й бил направен тест за коронавирус, който показал положителен резултат. На осмия ден състоянието й се влошило, а след две седмици тя починала.

Добавете Вашия коментар

TOP