COVID-19: Нови ограничения и масови протести в Германия

28 Декември 2021 | 17:03
0 коментара
Общество
COVID-19: Нови ограничения и масови протести в Германия

По-строги рестрикции, целящи да намалят разпространението на коронавируса, влизат в сила от днес в няколко германски провинции, предаде ДПА. Страната преминава през петата вълна на разпространение на заразата.

Рестрикциите са на контактите, които може да имат хората, и влизат в действие в провинциите Бавария, Берлин, Хесен, Северен Рейн-Вестфалия, Саар, Саксония, Шлезвиг-Холщайн и Тюрингия. Сходни мерки вече бяха въведени на много други места в страната.

На много места в гореспоменатите провинции се въвежда ограничение до 10 души, които могат да се събират по частен повод, дори и ако са ваксинирани. От тази бройка се изключват децата до 14 години. Ако на събитието има и неваксинирани, то се разрешава да присъства едно домакинство и максимум двама души от друго домакинство.

Ограниченията в контактите влизат в сила ден след като хиляди хора излязоха по улиците на редица германски градове, за да протестират срещу допълнителното затягане на ограниченията.

Протести имаше в Рощок, Шверин и Нойбранденбург, където се събраха съответно 6500, 2700 и 2400 души. В Магдебург и в Котбус протестираха съответно 5000 и 3000 души, а в Хале около 1500 души. В Гера протестиращите бяха около 2000, а в Алтенбург – 1300. В Бауцен протестиращи нападнаха полицията с пиратки и замеряха полицаи с бутилки, когато силите на реда се опитаха да разпръснат демонстрантите. В Лайпциг полицията попречи на протест, в който се готвеха да участват 250 души.

От днес затварят врати и нощните клубове в цяла Германия.

На отделните провинции и централното правителство в Берлин се поставя задачата да изработят или осъвременят плановете за извънредни ситуации, така че да се гарантира функционирането на всички критични инфраструктури – болници, полиция, пожарна, телекомуникации, електро- и водоснабдяване и други. Такива извънредни ситуации биха могли да възникнат, ако вълната от Омикрон извади от строя огромен брой служители едновременно, съобщи DW.

Добавете Вашия коментар

TOP