Спорът за името на Македония остава в историята. Македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас постигнаха споразумение и новото име на страната е Република Северна Македония. 

Заев проведе втори за последните 24 часа телефонен разговор със своя гръцки колега Алексис Ципрас, предаде БГНЕС. След по-малко от час македонският премиер ще направи специално обръщение към нацията, на която ще съобщи официално новината. 

Алексис Ципрас отива към президента на Гърция Прокопис Павлопулос, за да информира държавния глава за постигнатото споразумение. 

След успешното приключване на преговорите в края на този месец се очаква Република Македония да получи дата за започване на преговори за членство в Европейския съюз, а на срещата на върха в Брюксел на 12-ти юли и покана за присъединяване към НАТО.

Република Северна Македония е името, за което се договориха по-рано днес македонският премиер Зоран Заев и гръцкият му колега Алексис Ципрас. Договорът между държавите им може да подпишат през уикенда, вероятно в събота в Преспа, на гръцка територия.

Все пак нищо не бе окончателно, въпреки че гръцките медии написаха: „Днес скопският проблем приключи” и „Северна Македония е договореното име”.

По отношение на подписването на договора, поради наситената програма на двамата премиери и депутатите през следващите дни, медиите в Гърция коментират, че по време на уикенда, вероятно в събота, би могло Зоран Заев и Алексис Ципрас да се срещнат в Преспа, на територията на Гърция.

Двамата премиери вчера по телефона уточниха подробности от Договора за разрешаване на спора за името на Република Македония, който се води от близо 30 години между властите в Скопие и Атина, като „разговорът е преминал в приятелска атмосфера”.

„Нашата окончателна цел е да получим справедлив договор, основан на факти, които ще ни наредят до всички прозападни държави, където ще укрепваме нашата идентичност, икономика и перспектива. По всяка вероятност моят оптимизъм ще се увенчае с успех. Но, окончателно означава, когато окончателно всичко е решено. Надявам се това да стане утре”, каза снощи Заев в обширно интервю пред телевизия „Телма”.

Той отново повтори, че окончателната дума по отношение на Договора ще имат гражданите на страната.

„Към края на септември или началото на месец октомври ще има референдум за името. Всички процеси по отношение на този договор трябва да приключат към края на годината”, поясни македонският лидер.

„Македония трябва да има перспектива със своя нотариален акт, както всяка нормална държава, да има перспектива за НАТО и ЕС. Това ще стимулира реформите и подобряването на стандарта на живот. Не искам и да си помисля, какво ще стане, ако това не успее. Ние сме длъжни да гледаме напред. Убеден съм, че няма да пропуснем този шанс за гражданите на Македония”, подчерта Зоран Заев.

„След като се стигне до ратификация на Договора, което се надяваме да стане и от техния парламент, ние с голямо удоволствие ще кажем „ОК” за да може те да тръгнат по своя европейския си път”, коментира гръцкият министър на външните работи Никос Кодзияс пред местната телевизия „Контра”.