ЦИК показа бюлетините за изборите

03 Октомври 2019 | 16:58
1 коментара
Политика

ЦИК показа образците на бюлетините за местните избори на 27 октомври в София за кмет на община, общински съветници и районни кметове.

Най-дългата бюлетина за кмет на община е в София, тъй като в столицата кандидатите са 20.

Най-широката и най-дългата бюлетина е за общински съветници в София, където мандатите в общинския съвет са 61.

От лявата ѝ страна в 34 квадратчета са посочени партиите, коалициите и независимите кандидати.

Вдясно пък могат да бъдат отбелязани преференциите – номерата на кандидатите са изписани в кръгчета, като те са от 101 до 161.

Това ще са първите местни избори, на които в бюлетината има и квадратче  „Не подкрепям никого“.

За да бъде валидна бюлетината ЦИК, изборът трябва да е отбелязан със знак „Х“ или “V” със син химикал.

По време на редовния брифинг говорителят на ЦИК Александър Андреев обобщи, че от началото на предизборната кампания са постъпили два по-сериозни сигнала.

Едната жалба - на Мая Манолова срещу медийна публикация, е била отхвърлена. ЦИК обаче е установила нарушение при участието на Волен Сидеров в предаването „Референдум“ по БНТ.

Припомняме, че във вторник вечерта се наложи жандармерията да влезе в студиото, за да въведе ред по време на участието на лидера на „Атака“ заради поведението му.

„След като ЦИК разгледа сигнала, който постъпи от СЕМ и съответно разгледахме аудио и визуалния материал, приехме, че е налице нарушение на предизборната кампания от страна г-н Сидеров в рамките на това предаване, с оглед на което установихме и нарушение“, обясни Андреев, който уточни, че тепърва предстои да се реши каква глоба да се наложи на Волен Сидеров.

Александър Андреев добави още, че в ЦИК са постъпили 91 жалби, като от тях 13 са срещу съставите на избирателните комисии, а 78 са срещу регистрациите на кандидатски листи и регистрацията на партии и коалиции за участие в местните избори.

Има и висящи две жалби по отношението на решението на ЦИК за определянето на три приемателни пункта, където да бъдат приети книжата от избирателните комисии.

Андреев посочи и че в местния вот са се включили и 8 кандидати от държави членки на ЕС. Като пример той даде кандидати в Царево, Варна и Велико Търново.

Добавени коментари

Митко Мунин - Клечеров публикува:
07 Октомври 2019 | 14:33
Бърже Деса Клечерова и Митко Мунин-Клечеров да направят по 1000 копия за чича си:)

Добавете Вашия коментар

TOP