ЦИК определи "Сиела Норма" за доставчик на машините за вота

30 Декември 2020 | 20:23
0 коментара
Политика

ЦИК определи доставчика за машините на гласуване за вота догодина. На днешното си заседание комисията одобри победителя в обществената поръчка за устройствата, а това е "Сиела Норма", съобщи "Монитор".

Кандидатите бяха общо осем, двама от тях бяха отстранени, шест пък бяха поканени да дадат ценови оферти. Това обаче направиха само две от компаниите, а именно "Сиела Норма" и Лекс.бг, като и двете бяха посочили тавана - 36 млн. лева без ДДС, което се равнява на малко над 42, 200 млн.лева.

Шефът на комисията по подбор на участниците Паскал Бояджийски поясни, че преговорите с първата продължили около 3 часа и половина, а с втората - около 2 часа. Причината е, че и двете компании ще предоставят машини от един и същи доставчик. По време на преговорите от ЦИК искали да изяснят някои въпроси относно техническата спецификация на устройствата и сроковете за доставки. В резултат на тези преговори "Сиела Норма" склонила да свали цената с 1000 лева без ДДС, докато Лекс.бг не намерила основание за това.

Тъй като един от критериите в поръчката е по-ниската цена, за победител в търга бе обявена именно "Сиела Норма".

Част от членовете на комисията по подбор са подписали доклада й с особено мнение. От думите им стана ясно, че не всички 9600 машини, които България иска да купи, ще бъдат нови. Това ще важи само за 6 300 от устройствата, останалите 3 300 ще са тези, които сме използвали на евровота преди преди година. Тогава поръчката беше спечелена отново от "Сиела Норма", която достави под наем 3300 машини, произведени в Тайван.

По време на заседанието на комисията стана ясно, че първата партида от 300 машини ще бъде доставена на 10 февруари, втората - от 5700 устройства в края на февруари, а остатъка според сроковете в поръчката.

Още в документацията ЦИК заложи възможност за доставка на части, като последната машина трябва да бъде в склада не по-късно от 25 дни преди изборния ден. Софтуерът пък трябва да е инсталиран до 20 дни преди началото на вота.

Част от членовете на ЦИК заподозряха договорка между двамата кандидати, тъй като офертите им имали едни и същи грешки, като заговориха за опорочаване на самата процедура. Техни колеги пък поясниха, че това е нормално предвид, че реално доставичка на машините е един и същ - "Самрт матик" и работят с едни и същи спецификации. Шефът на ЦИК Александър Андреев коментира, че не може да става дума за нарушаване на конкуренцията между компанията или опорочаване на търга.

Договорът със Сиела Норма трябва да бъде подписан в началото на следващата година. Преди това обаче решението на ЦИК подлежи на обжалване пред ВАС.

За улеснение на избирателите с намалено зрение екраните на машините за вота трябва да са с висококонтрастен интерфейс и да предоставят възможност за увеличаване (zoom). Сред изискванията за машините е и специални шрифтове Arial или Tahoma, които били доказано най-подходящи за хора с остатъчно зрение, както и да е заложена опцията „Bold“, с цел допълнително увеличаване четивността на текста. Иначе една ролка в машината може да разпечата над 1100 разписки.Епицентър

Добавете Вашия коментар

TOP