Чужденци бродират сувенирни топки и плетат шушони в Банско

04 Юни 2018 | 08:36
0 коментара
Култура

Община Банско и това лято осигурява интересни занимания за туристите от страната и чужбина. Наплив на любители на планината и преходите в гората отчитат хотелиери в града под Тодорка през последните години.

Общината, Читалище „Никола Вапцаров" и Музейният комплекс дават възможност на българи и чужденци да практикуват стари занаяти в Посетителски информационен център и в Музей „Велянова къща”. Атрактивната инициатива ще се провежда всеки петък и събота за времето от 6 юли до 8 септември. Ще се правят демонстрации на бански занаяти – тъкане на разбой, дърворезба, предене, плетене на шушони, везане на гоблени, бродиране на сувенирни топки, плетене на кука игла, пресукване на вълна, изработка на сувенири от тъкани. Съботните демонстрации ще са съпроводени и с автентична фолклорна програма, песни и танци ще има от 18,00 до 18,30 часа. В сградата ще бъдат подредени за целия период на инициативата „Културни вечери – традиции и изкуство” 14 изложби. Един от авторите е отец Костадин Калайджиев, който ще покаже свои творби – живопис, дърворезба и икони.

Гостите на Банско могат да се запишат на уроци по народни танци, по тамбура, гайда и пеене срещу 5 лева за един учебен час в дните от понеделник до петък. Организират се в работните дни и еднодневни турове до археологически комплекс „Свети Никола" и  късноантичната крепост „Ситан кале", цената е 15 лева на човек. От понеделник до петък се провеждат информационни турове и в Музеен комплекс, за възрастни цената е 12 лева, а за деца – 6 лева. Малчуганите могат да участват в интерактивни игри „Деца в музея" в Музеен комплекс и в Посетителски информационен център от 09,00 до 13,00 часа в дните от понеделник до петък срещу 7 лева.

Всеки четвъртък в Посетителски информационен център ще се излъчват филми за Банско. „С демонстрациите на бански занаяти искаме да разнообразим престоя на нашите гости. Тази инициатива се радва на все по-голям голям интерес. Вярвам, че ще е така и тази година”, твърди кметът на община Банско – Георги Икономов.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP