Чез: Средната консумация на електроенергия в едно домакинство през зимните месеци е с 84% повече отколкото през септември

19 Ноември 2018 | 11:00
0 коментара
Общество

С понижаване на температурите през зимния сезон потреблението на електроенергия се повишава.

Данните от статистиката на „ЧЕЗ Електро България“ АД показват, че средната консумация на електроенергия от битов клиент на дружеството през декември, януари и февруари в периода 2014-2018 г. е 329 киловатчаса, което е с близо 84% повече отколкото през септември за същия период.

Причина за нарастването е сравнително високият дял на използването на електричество за отопление в България - около 40% от общата консумация, което е значително над средното ниво за Европейския съюз от 24%. Това се отразява и върху размера на месечните фактури.

Изследвания сочат, че над 70% от сметката за електроенергия на четиричленно домакинство през периода декември-февруари е за отопление и затопляне на вода, a останалите близо 30% се разпределят между охлаждане, готвене, миене на съдове, пране, осветление и други електроуреди.

Тъй като консумацията е основен фактор при формиране на сметката за ток, „ЧЕЗ Електро България“ АД призовава към разумно потребление и прилагане на мерки за енергийна ефективност. Съветите в тази посока, освен със саниране на жилището и избор на уреди с висок енергиен клас, са свързани и с промяна на навиците и начина на мислене. Някои от действията не изискват нито специални усилия, нито закупуването на нови уреди, но със сигурност водят до по-голям контрол на разходите за електроенергия в домакинствата без да нарушават комфорта в дома.

Икономии при отоплението с електроуреди през зимата могат да се постигнат с намаляване на температурата в помещенията с 1 градус. Това ще понижи потреблението на ток с до 10%. Разходите за подгряване на вода ще се намалят също с до 10%, ако температурата на нагревателя се понижи от 60°C на 55°C. Използването на енергийно ефективни лампи, прането на дрехи на 30°C, изключването на електроуреди от мрежата, когато не се използват, са част от мерките, изискващи малки или никакви инвестиции, които също водят до намаляване на месечните сметки за ток.

„ЧЕЗ Електро България“ АД е силно ангажирано с популяризиране на идеите на енергийната ефективност. Инициативите на дружеството в тази насока целят не само да допринесат за устойчивото развитие и опазването на околната среда, но и да формират изцяло ново отношение към потреблението на електроенергия.

Полезна информация за начините за спестяване на електроенергия и приблизителна консумация на най-често използваните електроуреди в домакинствата са публикувани в подсекция „Енергийна ефективност“ на www.cez.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP