Четирима министри внасят в Брюксел проекта за АМ „Струма“ през Кресненското дефиле

14 Септември 2017 | 15:50
0 коментара
Политика

Държавата се спря на „източния“ вариант за магистралата

Министър Николай Нанков: Компетентните органи ще проверят подписка на еколози в Кресна, която е била представена като присъствен списък

На 25 октомври министрите Николай Нанков, Ивайло Московски, Нено Димов и Николина Ангелкова ще внесат в Брюксел проекта за лот 3.2 на АМ „Струма“ през Кресненското дефиле. Това заяви министър Нанков при днешната му инспекция на строежа на 24-километровия участък от Кресна до Сандански от автомагистралата (лот 3.3). По време на инспекцията бе и  председателят на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура“ инж. Дончо Атанасов.

Вариантът, на който държавата се спира е „източният“, според който движението към Гърция остава по досегашния път Е-79, а в посока София ще се строи ново трасе по билото на дефилето.

Министър Нанков уточни още, че по време на обществените обсъждания за това от къде и как да минава магистралата през Кресненското дефиле, хората са се обединил около този вариантът, който се препоръчва и от АПИ. По думите му повечето от опасенията, които са имали жителите са били разсеяни.

„Те няма да бъдат разсеяни с обществени обсъждания, а с конкретни действия на АПИ. Хората имаха опасения, че няма да могат да стигнат до нивите, но няма такова нещо, защото ще бъдат изградени пет пътни възела”, каза министър Николай Нанков.

Той коментира и вторият аргумент относно икономическата активност на местната общност като заяви, че ще има места за тържища и четири за отдих.

Министър Нанков посочи още, че в Кресна е правена подписка от еколозите, като тя е била представяна като присъствен лист на влизане в сградата.

„Ще помолим компетентните органи да направят проверка дали подписаните знаят за какво са се подписали”, отбеляза Нанков и допълни, че в същото време има събрана подписка от над 5000 души от Симитли и Кресна, която е в защита на „източния“ вариант.

По отношение на напредъка на строежа по лот 3.3 от АМ „Струма“ министър Нанков каза, че над 40% от работата по него е свършена. Според него обектът трябва да е готов през месец май 2019 година, но е възможно да бъде готов в края на следващата година.

„Археолозите обещаха, че до края на ноември месец най-късно ще приключат археологическите разкопки, като са открити изключително ценни предмети“, каза още министър Николай Нанков.

Регионалният министър допълни още, че целта е през 2025 година да имаме изцяло завършена АМ „Струма”.

 

Добавете Вашия коментар

TOP