Четири години затвор и 8 000 лева глоба за Марешки за рекет и изнудване

14 Септември 2020 | 20:29
1 коментара
Общество

Лидерът на “Воля” и зам.-председател на 44-ото Народно събрание Веселин Марешки, е осъден на 4 години затвор при общ режим на изтърпяване, постанови Варненският апелативен съд.

Присъдата е за изнудване. На Марешки му е наложена и глоба от 8 хиляди лева.

За Красимира Колева съдът постанови 3 години и половина по същото обвинение и да заплати глоба от 6 хиляди лева.

Двамата са признати за виновни за това, че от 9 октомври до 16 ноември 2014 г. с цел да принудят Асен Миланов да заплаща ежемесечно сума в размер на 10 хиляди лв., го заплашили с разрушаване на стопанисваното от него заведение и със създаване на пречки и преустановяване на търговската дейност.

Деянието било придружено с унищожаване и повреждане на имущество. Красимира е оправдана за това, че е извършила деянието с цел пострадалият да поеме имуществено задължение спрямо нея. Въззивната инстанция потвърди присъдата на Окръжния съд в останалата ѝ част – без уважение остават гражданските искове: 40 хиляди лв – обезщетение за претърпени неимуществени вреди и 14 838,37 лв – за увредено имущество.

В предходното заседание съдебният състав намери за нужно да изясни имуществените отношения между Веселин и Красимира. Затова съдът поиска справка от Агенцията по вписвания и разпита свидетел. Днес в съдебната зала стана ясно, че заради заем от 65 хиляди лв. е била учредена договорна ипотека между съпругата на подсъдимия, в качеството ѝ на управител на търговско дружество и Красимира Колева.

След приключване на въззивното съдебно следствие, се пристъпи към пледоариите на страните.

Представителите на държавното обвинение обясниха, че паричното задължение на Красимира към Веселин е причина за неговите действия. Отправянето на закана, придружено с последващо унищожаване на имущество са били насочени към „сломяване на волята и мотивиране на пострадалия Асен Миланов да започне да плаща рекет“. Прокуратурата и частният обвинител поискаха от въззивния съд да признае вината на двамата подсъдими.

Защитата на Веселин Марешки счита, че той не е извършил състав на престъпление. Не е имал и мотив за това, тъй като Красимира не е е имала имуществено задължение към него. Той ѝ е помагал без да има материален интерес. Адвокатите и на двамата подсъдими поискаха от съда да остави без уважение протеста на прокуратурата и жалбата на частния обвинител, и да потвърди оправдателната присъда, постановена от Окръжния съд във Варна.

Мотивите към присъдата на Апелативен съд – Варна ще бъдат изготвени в законоустановения двумесечен срок.

Съдебният акт подлежи на касационна проверка.

БГНЕС припомня, че депутатският имунитет на Марешки беше искан няколко пъти назад в годините. През юни 2017 г. тогавашният главен прокурор Сотир Цацаров поиска имунитета на Марешки и двама депутати от „Воля”. Няколко дни по-късно лидерът на „Воля” и Кръстина Таскова депозираха писмено отказите си от имунитет. Дни след това самият Марешки чрез декларация от името на групата предложи депутатите изобщо да нямат имунитет. С обвинение се сдоби по-малко от месец след това.

През ноември 2018 г. главният прокурор отново поиска имунитета на Веселин Марешки заради още едно обвинение – сговаряне на извършване на престъпления, чрез които се цели да се набави имотна облага. Тогава с имунитет се разделиха Кръстина Таскова и Пламен Христов, пак от „Воля”.

Няколко часа, след като решението на съда бе оповестено, самият Марешки коментира, че е несериозно да се твърди, че е искал 10 хиляди лева от някого, предвид бизнеса му. Според него “някой” иска да трупа успехи на негов гръб.

“Не съм извършил никакво престъпление и затова нямам никакво колебание и притеснение. В какво ме обвиняват де факто – в това, че съм съдействал да се разруши една незаконна постройка – т.е. искал съм да се спази законът”, коментира Марешки.

В позиция, разпространена от пресцентъра на “Воля”, той казва още:

“Бях въвлечен в цялата история, защото исках да помогна на човек, който беше смазан от хора с пари, с връзки, с бездействието на прокуратурата. Тя имаше изключителна амбиция да бъда осъден, като в този си стремеж не се посвени да набеди съдия, че искал да вземе подкуп по делото, но когато съдията беше оправдан, на прокурора нищо не му се случи. Това говори много за начина на работа. Нелепо е да се твърди, че съм искал да получа от някого 10 хиляди лева и то чрез заплахи или незаконни действия. Обемът на бизнеса ми – и аптеките, и бензиностанциите, показва, че такова твърдение е повече от несериозно!

Смятам, че моментът за постановяване на тази присъда е подбран умишлено, за да може в европейския доклад на 23-ти септември да се посочи, че България много успешно вече осъжда т.нар. олигарси или хора с бизнес, които прокуратурата обявява за такива.

Явно съм им много удобен в момента – от една страна едни ме обявяват за близък до властта, защото съм бил подкрепил по някакъв начин инициатива на ГЕРБ. Но от друга страна – ВОЛЯ винаги е била опозиция и по никакъв начин не участва в управлението, т.е. ние не сме тяхното „галено” дете – други са тези, които от години се натискат за тази роля. Явно някой иска да послужим за жертвоприношение и на наш гръб да се демонстрират някакви „успехи”.

Адвокатите ми ще обжалват в законовия срок. Няма да се поддам на поредния опит за натиск. Господ отгоре гледа! Вярвам, че истината ще възтържествува”, заключва Марешки. /БГНЕС

Добавени коментари

Въпрос публикува:
14 Септември 2020 | 21:57
Мили хора,ясно ли ви е защо вече два месеца народът крещи на улиците "ОСТАВКА"??? Дори и нищо да не е направи,дори и да е невинен-в нормална държава веднага би си дал оставката. Но не и в България.Тук това не може да се случи. И не само с него-всичките ни политици са такива! Затова ще викаме с пълно гърло "МУТРИ ВЪН!".Това е най-малкото,което можем да направим. Затова и те няма да се махнат доброволно.

Добавете Вашия коментар

TOP