Четири фирми внесоха депозит по 228 500 лв. да наддават за 4-та апартамента на Тонка Трайкова в центъра на Благоевград

02 Януари 2022 | 09:10
5 коментара
Бизнес
Четири фирми внесоха депозит по 228 500 лв. да наддават за 4-та апартамента на Тонка Трайкова в центъра на Благоевград

Четири фирми внесоха по 228 500 лв. депозит в община Благоевград, за да участват в търг с явно наддаване за продажба на 4 апартамента в кооперация на ул. „Пере Тошев“ 3 в топ центъра. Жилищата се продаваха в пакет  с начална цена 326 430 лв. без ДДС.

Драматичното наддаване „стартира“ още преди началото на процедурата в кулоарите пред заседателната зала. Докато чакаха да се събере комисията, назначена да проведе търга, участници започнаха „да опипват почвата“ дали някой е склонен да плати на конкурентите да се откажат от участие. В коментарите се споменаха суми от 20 000 лв. до 80 000 лв., но до договорка така и не се стигна.

Преди да влязат в тръжната зала, двама от кандидат-купувачите, останали сами в коридора, обсъждаха дали при тази ситуация не е по-добре да не депозират оферта. Докато комисията се събираше, други трима потенциални участници излязоха в опит за договаряне, но явно пак не стигнаха до споразумение и при последна покана от председателката на комисията Румяна Чорбаджийска, началник-отдел „Общинска собственост“, заеха места в залата.

Пръв даде „заден“ пълномощникът на столичната фирма „Имокомерс 1“ ЕООД. Дружеството е регистрирано в район „Подуяне“ през септември 2017 г. от Тони Цветанов Цветков с капитал от 10 лв. Представителят на собственика поиска информация от комисията дали е вярно, че за всеки от апартаментите има месечна такса за поддръжка от 250 лв. и претендира, че обявлението не било коректно, тъй като това не било посочено в документацията.

„Не сме длъжни да го посочваме, тъй като това е решение на общото събрание на етажната собственост“, контрира Р. Чорбаджийска, но потвърди за таксата.

Човекът на „Имокомерс 1“ ЕООД съобщи, че при това обстоятелство трябва да се консултира със собственика дали изобщо да представя оферта. Той и упълномощеният представител на втората столична фирма, закупила тръжни книжа – „Емар инженеринг“ ЕООД, собственост на Ана Пишимарова, излязоха от залата с извинение, че спешно се налага да проведат телефонни разговори.

Комисията търпеливо изчака 4-5 минути отсъствието им, докато съветникът Захари Хаджийски възропта, че участниците е трябвало да са наясно с всички обстоятелства предварително. „Изобщо те виждали ли са апартаментите?“, усъмни се той и възмутено отбеляза, че подобно поведение е неуважение към комисията.

Р. Чорбаджийска настоятелно покани излезлите да влязат в залата, ако искат да се включат в наддаването. „Дори не проявихте интерес да видите жилищата“, потвърди съмненията на колегата си тя.

Представителят на „Имокомерс 1“ ЕООД  още със сядането декларира, че се отказва от участие в наддаването, и попита кога ще му се върне депозитът.

В крайна сметка документи за участие в явното наддаване депозираха представителят на „Емар инженеринг“ ЕООД и собствениците на благоевградските дружества „Грейди Трейд“ ЕООД – Тонка Трайкова, и „Алимента“ ООД – Велизар Трайков. Заради неподпечатани документи столичната фирма бе декласирана, а представителят й бе уведомен, че имат право да обжалват отстраняването в съда, но ако го направят, няма да получат обратно депозита от 228 500 лв., който иначе ще им се върне при влизане в сила на заповедта за определяне на победител в наддаването в средата на януари.

Стъпка от 3270 лв., което е около 1%, определи за явното наддаване председателката на тръжната комисия. Управителят на „Алимента“ ООД В. Трайков предложи минималната цена от 326 430 лв. без ДДС, а Т. Трайкова вдигна с една стъпка и офертата й от 329 700 лв. без ДДС за четири апартамента в кооперация на ул. „Пере Тошев“ 3 бе обявена за печеливша.в.Струма

Добавени коментари

Борис публикува:
03 Януари 2022 | 10:31
Големи бизнесмени и кметове. Бизнес не е да печелиш нагласени обществени поръчки и търгове. Кмет дошъл бедняк и каращ Ауди. Иначе казано крадене якооо
Тошко публикува:
02 Януари 2022 | 17:36
Ами идете наддавайте вие бе тарикати
някой публикува:
02 Януари 2022 | 16:57
Не сме държава ! Този Тасков до кога ще ни се подиграва ? Нищо де евреите ще му дадат за душата !
Блг публикува:
02 Януари 2022 | 15:05
И тоя кмет като предишния... та нали Тасков е съдружник с Тонка Трайкова - как няма тя да спечели
Хаха публикува:
02 Януари 2022 | 14:19
Наддават....тя и сина й. Поредна нагласистика.

Добавете Вашия коментар

TOP