Четири църкви в Разлог, Годлево, Долно Драглище и Добринище чакат 2,2 млн. лв. за ремонти

28 Октомври 2020 | 07:05
2 коментара
Общество

Четири църкви в Разлог, Годлево, Долно Драглище и Добринище са с шанс да бъдат цялостно ремонтирани с европейски средства по ПРСР. Това са храм „Свето Благовещение Богородично“ в Разлог,„Св. св. апостоли Петър и Павел“ в гр. Добринище, „Свето Успение Богородично“ в с. Годлево и „Свети вмчк. Димитър“ в село Долно Драглище. 

Проектите вече са внесени в ДФЗ и чакат одобрение. Исканите средства са за над 2.2 млн. лв., или по над 550 хил. лева за всеки един от проектите. Предвидените дейности са за възстановяване, реставрация, реконструкция и подобряване на прилежащите пространства на  църквите.

За храма  в  Добринище са планирани подмяна на подова настилка и изграждане на отопление с термопомпа и други. Дейностите включват и цялостен ремонт на прилежащата църковна сграда и превръщането й в неделно училище.

За църквата в Разлог е предвидено смяна на цялата дограма, включваща и цветни стъкла, подмяна на парното отопление, подмяна на оградата, планировка на двора, ремонт на покривното пространство и други. Ще бъде ремонтирано и архиерейското наместничество (сградата в двора на църквата), като дейностите включват цялостен ремонт. Предвидено е и направата на магерница, където да се организират курбани, а за в бъдеще да може да се използва и за социална кухня.

Цялостен ремонт е предвиден и за храма в Годлево. В дейностите е включен ремонт на покрива, подмяна на вътрешната настилка; почистване на фасадите и префугиране на каменна зидария; укрепване на стенописите в апсидата и запазването им в сегашния вид; третиране на стените отвън и отвътре. Предвидено е и цялостно благоустрояване на двора и осигуряване на достъпна среда за хора в неравностойно положение. Ще бъде реставрирана и оградата на храма  и ще се изгради нова от изток.
Най-окаяно е състоянието на църквата в Долно Драглище. С годините тя е напукана заради подвижна почва. С оглед на това е предвидено направата на пояс, който да укрепи сградата. Ще бъдат подсилени и основите, цялостно ще бъдат ремонтирани покривът и дворът, ремонт е предвиден и на вътрешния интериор. Очакванията са проектът за този храм да бъде сред първите одобрени, тъй като визията на църковната сграда и  художествено-естетическата ценност на стенописите, иконостаса и иконите са определени с  висока архитектурно-историческа стойност.

„Ако църквата не бъде ремонтирана, има вероятност след време да рухне. Тя е в най-окаяно състояние. Построена е върху подвижна почва и вече има огромни цепнатини. Иконостасът е много ценен, има историческа стойност и очаквам проектът за нея да бъде сред първите одобрени”, сподели архиерейският наместник отец Янко Русков.в.Струма

Добавени коментари

Г.ДРАГЛИЩЕ публикува:
28 Октомври 2020 | 08:18
Горно Драглище са комунисти, те сами си ремонтират и подържат църквата и новопостроените параклиси!!!
Аз съм бурята! публикува:
28 Октомври 2020 | 08:09
Молете се, само това ви остана на вас селяндурите. Ма мерки никакви не ми спазвайте, молете се! ПиснА ми от отровни гъби като вас, ама наистина ми писнА! Търчте после при пенсионирания ви кмет и "Онзи" да им се радвате на политическото им невежество! СМЕХ! Ако зависеше от мен, отдавна да съм ви затворила миризливото село, ей така, щот ми е кеф!

Добавете Вашия коментар

TOP