Честваме Мария Магдалена

22 Юли 2018 | 01:29
0 коментара
Култура

Днес православната църква чества една от най-интересните и важни библейски фигури - Мария Магдалена. Именно тя е избраната, пред която Исус се появява за първи път след Възкресението. На нея се приписва първият възглас “Христос воскресе!”

Имен ден празнуват Магдалена, Магдалина, Магда, Миглена, Меглена!

В Новия завет тя е описана като предана последователка на Христос, миросница и свидетелка на Възкресението му. Православната църква я тачи предимно като една от жените мироносици, изцелена от седем бяса, която се споменава на няколко пъти в четирите Евангелия.

Евангелието на Йоан разказва как Мария отива сама до гробницата, поглежда вътре и казва, че са  отнесли Божието тяло. След което пита къде са го положили. И тогава чува глас, който я вика по име, и познава Исус. Мария Магдалена е там, за да стане свидетел на случващото се чудо.

Множество теории отреждат на Мария Магдалена друга роля - на жената на Христос и майка на синовете му. Тези твърдения са светотатство за вярващите.

Мистерията се засилва и пали въображението на мнозина заради древен текст, в който се казва "Три Марии вървяха редом до Бога – майка му, сестра му и Мария Магдалена. Тази, която наричаха негова спътница, бе Мария Магдалена."

В образа на Мария Магдалена има големи разминавания между православието и католицизма. Православието я счита са свята мироноска, излекувана от Исус от "седем бяса", а в традициите на католическата църква тя е отъждествена с каещата се блудница и сестра на Лазар - Мария, въпреки че никъде в Свещеното писание не се говори пряко тя да е била блудница в някой период от живота си.

Фарисеите, обаче, въпреки огромната си ненавист към Спасителя, нито веднъж не Го уличават в това, че сред апостолите му има блудница.

След Възкресението Христово следите й се губят.

Добавете Вашия коментар

TOP