Честваме 109 години от обявяването на независимостта на България

22 Септември 2017 | 07:37
0 коментара
Общество

На 22 септември България празнува 109 години независимост, възраждането на българската държавност. Цялата история на България, която е една от най-старите държави в Европа, е белязана от борбата за независимост.

В цялата страна ще има официални чествания и тържества, и поне за ден българският ентусиазъм и патриотизъм ще се възродят.

С един замах преди 109 г. България обявява независимостта си от Османската империя. 30 години след Освобождението.  

Съгласно решенията на Берлинския конгрес Северна България заедно със Софийски окръг се обособява в Княжество България. Южна, под името Източна Румелия, макар и с пълна административна автономия, остава под политическата и военната власт на султана. Македония, Беломорска Тракия и Одринско са върнати в пределите на Османската империя. През 1885 г. след блестящо подготвена и осъществена с мирни средства акция Северна и Южна България се обединяват. Страната обаче си остава княжество, васално на Османската империя.

На 22 септември 1908 г. княз Фердинанд изчита манифеста, с който обявява Независимостта на България, а себе си - за цар на страната. Така страната ни вече може да сключва самостоятелно международни договори и да води външна политика. 

Всъщност, след Съединението през 1885 година България започва да се развива с темпове, които удивяват целия свят. Западни анализатори започват да наричат страната ни Япония на Балканите. Възходът на младата държава е всестранен – и в областта на икономиката, и на образованието, и на културата, и на военното дело. София се превръща в една от първите европейски столици, по чиито улици се движат трамваи. Само до 1909 година България успява да изгради железопътна мрежа с дължина над 300 километра. Целият този възход ярко контрастира с факта, че международния статут на държавата е княжество, васално на Османската империя. Така постепенно, 30 години след Освобождението на България, извоюването на независимостта се превръща в една от основните цели на политическия елит на държавата.

През 1908 година международната обстановка показва, че решителният момент е настъпил. Така, получил конфиденциалното съгласие на австро-унгарския император Франц-Йосиф, на 21 септември 1908 г. княз Фердинанд се завръща с яхтата си от Виена в България. И направо от Никополското пристанище на Дунав се отправя към Търново с влак, където на следващия ден – 22 септември - изчита писания заедно с премиера Александър Малинов манифест, с който България е обявена за царство, а самият Фердиднад получава титлата цар на българите.

Добавете Вашия коментар

TOP