Честито! Връщат част от строгите мерки срещу COVID-19

09 Юли 2020 | 12:25
0 коментара
Общество

По-строги мерки въвежда Националният оперативен щаб, заради увеличения брой на заразени с коронавирус в последните дни. Всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен характер на открито и закрито ще се провеждат без публика. Заповедта влиза от 0 часа довечера и ще важи до второ нареждане. Не се разрешават посещения в дискотеки, нощни клубове и барове на закрито. Посещенията в тези заведения на открито се допуска при заетост от 50 процента, но при спазване на дистанция. Това са новите мерки, които оповести на извънреден брифинг здравният министър Кирил Ананиев. 

Забраняват се групови празненства с присъствие на над 30 човека на открито и закрито, добави здравният министър, като  тях се включват сватби, балове и кръщенета.

Здравният министър припомни, че след като е минат прага от над 200 заразени, е предупредил, че стигнем ли до това ниво на заразяване, ще трябва да възсатновим някои от мерките. През следващите дни не очакваме да спаднат бройките на новите носители на коронавирус, дори може да се увеличат, предупреди Ананиев.

Ананиев припомни, че от няколко седмици са отпаднали доста мерки и това бе свързано с желанието ни да върнем  гражданите към нормален начин на живот и да свикнем с това, че трябва да живеем с коронавируса, при спазване на всички противоепидемични мерки - маски, дезинфекция, спазване на дистанция и контрол. Гласувахме доверие на българските граждани, както и на частните институции, провеждащи събития, за да може хората да се върнат към нормален начин на живот.

Увеличеният брой коронаносители се дължат на струпване на много хора на едно място - балове, мачове. Някои клъстерни места, където са концентрирани много хора, обясни Ананиев

1 милион човека смятат, че такъв вирус няма, а 20 процента тквърдят, че това е настинка, показва, че сме подценили ситуацията, заключи Ананиев. 

Добавете Вашия коментар

TOP