Честито на всички! Голям български празник е

24 Май 2018 | 09:45
0 коментара
Общество

На 24 май честваме Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. На този ден отбелязваме националния празник на просветата, културата и създаването на глаголицата от Кирил и Методий, известни още като Солунските братя.

Първите свидетелства за честването на празника са открити в арменски летопис от 1813 г.

В него се споменава за честване на светите братя на 22 май 1803 г. в Шумен.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

Защо 11 май

Денят не е случайно избран от Найден Геров — това е общият църковен празник на двамата светии. Във възрожденската ни книжнина първите известия за празнуването на Кирил и Методий на 11 май, се срещат в "Христоматия славянского язъка" от 1852 г. на Неофит Рилски.

Паметник на Св. св. Кирил и Методий
Паметник на Св. св. Кирил и Методий Източник: Георги Димитров / Vesti.bg

Празникът започва редовно да се отбелязва в Шумен и Лом, а от 1860 г. и в Скопие.

От 1863 г. 11 май се установява като църковен празник на светите равноапостоли Кирил и Методий.

В София празникът бил организиран от учителя Сава Филаретов.

По време на борбите за църковна независимост от началото на XVIII век историческото дело на Кирил и Методий е не само стимул, но и казус против гръцката Вселенска патриаршия.

Денят се превръща в символ на бъдещата независимост, отбелязва в една от статиите си Христо Ботев.

Празникът надхвърля църковно-училищните рамки на своето отбелязване и се превръща в общонароден празник. След 1878 г. празнуването на Кирил и Методий се развива в няколко посоки.

В свободна България се ограничава до училищен празник.

В Македония и Одринско същият запазва функциите си и на демонстрация на българщината в борбата й против турското управление, както и против асимилаторските действия на сръбската и гръцката пропаганда.

Източник: Thinkstockphotos

Откога празнуваме на 24 май

След Първата световна война (ПСВ), празникът добива особено значение.

Григорианският календар се въвежда през 1916 г.. Празникът започва да се отбелязва официално на 24 май. След 1969 г. се провежда секуларизация чрез отделяне на църковния от светския календар.

Ето защо днес съществуват два празника - църковен - 11 май и светски - 24 май.

За официален празник на Народна Република България 24 май е обявен с решение на Деветото Народно събрание на 30 март 1990 година, а от 15 ноември 1990 г. е официален празник на Република България, когато Народна република България е преименувана на Република България.

 Vesti.bg.

Добавете Вашия коментар

TOP