ЧЕСТИТ 8 МАРТ! Проституцията става законна от утре, 9 март

08 Март 2020 | 16:57
0 коментара
Любопитно

В понеделник – 9 март, само ден след женския празник, хиляди проститутки в България могат да въздъхнат с облекчение. Тогава изтичат обществените консултации по един стратегически документ със скучното име “Проект на нова концепция за наказателната политика 2020-2025”, публикуван за обсъждане от Министерството на правосъдието. Той задава рамките за промени в законите според правото на Европейския съюз  и де факто тихомълком легализира проституцията.

Стана известен с предложението за отмяна на доживотния затвор без право на замяна. В същия проект обаче има още интересни текстове – “декриминализация на обществени деяния с намалена обществена опасност”. Там аргументирано се обсъждат мъртви членове от Наказателния кодекс (НК), от които няма нужда, не се прилагат и са излишни предвид развитието на обществените отношения.

Едно от тях пряко засяга проститутките, косвено клиентите им и по никакъв начин сводниците. Наред със скитничеството и повторната употреба на пощенски марки, като пример за престъпление, което не се преследва ефективно и няма смисъл да го има, е посочено това по чл. 329 от НК – единствения член (от закона), който плаши армията от жрици на любовта,пише лупа.бг. Но само формално,тъй като в България никоя жена не е лежала в затвора за практикуване на най-древнбата професия, пише „24 часа“.

Отпада чл. 329 от НК, който гласи:

“Пълнолетно работоспособно лице, което продължително време не се занимава с общественополезен труд, като получава нетрудови доходи по непозволен или неморален начин, се наказва с лишаване от свобода до две години или с пробация”. Текстът е от 1968 г. с леки редакции през годините, но в същия дух. Заедно с него ще си отиде единствената възможност за наказателно преследване на нощните пеперуди.

Въпреки това проституцията е далеч от легализация, когато държавата ще печели от бизнеса, който генерира близо 1 млрд. лева годишно. Служители на МВР казват, че няма законово основание да разследват и арестуват проститутки. Освен ако не ги хванат с клиент, който после в показанията си да потвърди, че ѝ е платил да правят секс. Така членът от НК, който преследва нетрудови доходи по неморален начин, се изпълва със съдържание.

Добавете Вашия коментар

TOP