Чешмите на Ванга в Рупите лекуват

24 Юни 2020 | 13:25
0 коментара
Любопитно

За Рупите – баба Ванга казвала:

"Това място тук е много особено. Служи ми като акумулатор и от него аз черпя енергия и сила. Някога тук е горял страшен огън, а този хребет над нас крие една голяма тайна“.

И може би това е така, защото местността Рупите е разположена във вътрешната част на кратера на изгасналия вулкан Кожух. Затова тук е и мястото, където пророчицата прекарва последните си години. И затова тя избира тук да се издигне храм-паметникът „Св. Петка Българска”, построен през 1994 г. със средства, предоставени от нея и изографисан от неповторимия художник проф. Светлин Русев.

Двете чешми

От магмените скали в местността извира термална вода с температура 75°. Тя лекува много видове заболявания – кожни, ендокринни, сърдечно-съдови, нервни, гинекологични заболявания и заболявания на опорно-двигателния апарат. Същата вода извира и от двете чешми, които са изградени там. Едната от тях е пред самия храм, вляво, до магазинчето за сувенири и представлява един голям камък с каменно корито пред него, в който все едно са забити двата чучура – с гореща и със студена вода.

И правилото даже е спазено – студената е от дясната, а горещата от лявата страна. Водата е с високо съдържание на флуор и с нея не трябва да се прекалява.

До тази чешма се стига, както и до храма „Света Петка“ – покрай паметника на Ванга и по мостчето.

Втората чешма е до скромната къщичка, в която е живяла пророчицата. Издигната е на мястото на старата чешма, която Ванга е ползвала и за чиято минерална вода казвала, че я лекува. Новата е изградена и осветена през септември 2012год.

Чешмата е издялана от гранитен блок, височината е около 1,70м. В средата е единственият чучур, от който тече термалната вода. Пред него е сложено гранитно корито в квадратна форма. Всичко това е дарение от проф. Сн. Ботушарова. Тук непрекъснато идват хора, които пият от лечебната вода и пълнят туби и дамаджани, които да занесат в къщи.

Лековитата вода в Рупите

Горещата вода, богата на флуор извира направо изпод няколко камъка. Хората, вярващи в лечебните и свойства хвърлят стотинки за здраве.

Мястото, където извира водата

След него, по естествен път са се образували няколко езерца, в които за моя изненада беше пълно с костенурки. Оказва се, че това е единственото място в страната, където могат да се наблюдават и четирите вида наши костенурки – а те обичат да се припичат на камъните в езерцето.

Едно от езерцата с костенурките

В близост е хълмът с кръста, върху който има стъпала. Намира се точно срещуположно на входа на храма „Св. Петка Българска“.

Хълмът с кръста в Рупите

Оказва се, че тук има и трета чешма, която съм пропуснала, затова ще ползвам чужда фотография. В близост до нея има кладенец. Не знам дали имат общо с Ванга и с извора или по-скора са строени след това за украса на парка.

Третата чешма
Кладенецът

Целебната вода на извора в Рупите съдържа 17 основни съставки. Всяка година на големия празник – Успение Богородично (15 август) се извършва древен ритуал – целебно поливане с вода. Но дори и в дните извън този празник стотиците хора, идващи от различни краища на страната, а и извън нея се поливат – събуват обувки, сандали, мият босите си крака, ръцете, поливат си главите, кръста или там където са им проблемите с надежда за изцеление.

Казват, че това място излъчва много силна енергия, че зарежда със сили, успокоява душата и лекува. Според мен за да се усети по-добре всичко това, Рупите трябва да се посетят през седмицата, когато предполагам ще има по – малко хора. Така човек на спокойствие ще се наслади на мистерията на мястото и ще бъде изпълнен с мощта на природните му сили. Около Петрич и Рупите, почти всичко е свързано с единствената – пророчицата Ванга.

Добавете Вашия коментар

TOP