Чешкият министър-председател Андрей Бабиш днес критикува остро продажбата на бизнеса на ЧЕЗ в България.

Ръководството на енергийната компания трябва да обясни на Надзорния съвет продажбата на българските активи на „Инерком”, заяви пред „Лидове новини”, премиерът на Чехия, който е в оставка от 17 януари насам, след като не успя да получи вот на доверие от парламента.

Бабиш добави, че ръководството на ЧЕЗ, мажоритарният дял от 70%, в която е собственост на чешката държава, е било критикувано за действията си на Балканите от самото стъпване на компанията там. Според премиера извършените сделки от енергийното дружество са били неблагоприятни, непрозрачни и направо странни.

„Аз съм шокиран от случващото се в България. В допълнение министър-председателят Бойко Борисов каза, че цялото нещо се разследва от различни власти. Не разбирам въобще сегашната ситуация. Изпълнителният директор на ЧЕЗ Даниел Бенеш трябва да обясни на Надзорния съвет какво става”, каза Бабиш.

Днес чешкият премиер проведе телефонен разговор с българския си колега Бойко Борисов за продажбата на българските активи на ЧЕЗ. Според пресцентъра на българското правителствоБорисов е посочил, че те са част от системата за национална сигурност на България. Той е поискал на компетентните български органи да бъде предоставена информацията, с която чешкото правителство разполага, по сделката. А Бабиш го е уверил, че е информиран от Надзорния съвет на дружеството, че продажбата е напълно законосъобразна и не представлява риск за никоя от страните.

Пред „Лидове новини” чешкият премиер подчерта, че ЧЕЗ не е изцяло държавна компания и посочи че ръководството на дружеството в миналото няколкократно не се е съобразявало с позицията на властите в Чехия. Бабиш добави, че Бенеш го е уверил, че сделката е напълно прозрачна.

„ЧЕЗ не ни уважаваше, повече или по-малко тази компания прави каквото си иска. ЧЕЗ е държава в държавата”, заяви чешкият премиер.

Той допълни, че оставката на министъра на енергетиката Теменужка Петкова в България, вместо да успокои ситуацията, е дала тревожен сигнал към Чехия.

От „Лидове новини” посочват, че Българска банка за развитие отрича, да е давала кредит или гаранции за такъв на „Инерком”, а това е посочено в документацията, предоставена на Надзорния съвет на ЧЕЗ.

 „Ако някой е представил неверни данни на Надзорния съвет на ЧЕЗ, това ще бъде голям проблем. Аз съм много неприятно изненадан. Дейностите на ЧЕЗ в България не са печеливши, а продажбата на българските активи се превърна в лоша ситуация. Да видим как става така”, коментира Бабиш.

Групата ЧЕЗ подписа договор за продажба на активите си в България с „Инерком” миналия петък, като сега сделката е предмет на одобрение от българските регулаторни органи.

Според „Лидове новини”, данните на Надзорния съвет на ЧЕЗ сочат, че две български банки - „УниКредит Булбанк” и „Първа инвестиционна банка” финансират съответно със 180 милиона евро и 80 милиона евро сделката, чиято обща стойност е 342 млн. евро. А Българската банка за развитие е поела ангажимент за рефинансиране на съществуващи вече задължения от 65 млн. евро към Европейската банка за възстановяване и развитие. Компанията купувач „Инерком” участва със собствени средства в размер на 20 млн. евро. А 100 милиона евро идват от регистрирания в Люксембург консорциум от инвеститори „Global Victory Trust”.

От „УниКредит Булбанк” отказаха да коментират пред БНР информацията, а „Първа инвестиционна банка” отрече да участва във финансирането на сделката между „Инерком” и  ЧЕЗ.