Черешова задушница е!

15 Юни 2019 | 08:00
0 коментара
Общество

Днес отбелязваме Черешова задушница , известна още като Спасовска задушница. Тя се отбелязва в съботния ден преди Петдесетница (50 дни след Великден) и е една от трите големи панахиди в годината, посветена на починалите ни близки.

На този ден всеки християнин отдава почит на починалите и се моли за опрощаване на греховете им. Свързан е с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък.

Според църковното предание след Възнесението на Господ входът на царството небесно - раят, е отворен. Затова в този ден Църквата усърдно се моли през него да влязат починалите с вяра, тъй като след това той се затваря. С други думи, това е времето, в което близките на починалия се грижат за неговата душа. Всъщност става дума за т.нар. Вселенска задушница, която се прави от всички православни църкви по света. В страната ни тя се нарича Черешова задушница, тъй като това е най-популярният плод по това време на годината, който се раздава.

На Черешова задушница християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.Кмета.бг

Добавете Вашия коментар

TOP