Ченгета тарашиха жилището на полицая Стефан Филипов, хотел РИО и „Пилевски“ в Благоевград

01 Юни 2016 | 21:43
0 коментара
Общество
Ченгета тарашиха жилището на полицая Стефан Филипов, хотел РИО и  Пилевски  в Благоевград

Прокуратурата ще поиска мярка „задържане под стража“ както за Мартин Филипов, така и за двамата служители на МВР Стефан Филипов и Петър Кънев,  които бяха задържани днес в Благоевград при акция срещу трафика на хора. 

„Спрямо Мартин Филипов обвиненията са за това, че е набирал, транспортирал и приемал различни лица в различни помещения с цел да бъдат използвани за развратни действия, това са т. нар. проституиращи момичета, а той е т.нар. сводник. Доказателствата за тази престъпна дейност са шокиращи. Жертвите споделят за отправени им закани и заплахи както към тях, така и към техни близки. По отношение на една от жените е заплашено и малкото и дете и по този начин са карани да проституират. Уговорката е била 50 % от заработеното от проституиращото момиче да се дава на Мартин.

Има и доказателства, че жертвите на престъпленията не са имали възможност да се придвижват свободно. Те са били контролирани през цялото време от Мартин, не им е давана възможност да отказват клиенти, независимо от броят и честотата на срещите с клиенти. Събрани са доказателства за това, че при опита на една от жертвите да избяга, Мартин я е открил, пребил от бой и обратно върнал на работното й място“, разказа говорителят на главна прогуратура Румяна Арнаудова.

 

Разследването срещу полицаите е за „Лично укривателство“, което е вид  спомагане на лице извършило престъпление да избегне наказателно преследвани. Личното укриветелство е една последваща престъпна дейност, разясни говорителят на прокуратурата.  

Днес са извършени претърсвания в служебните помещения на служителите на МВР, в жилището на полицая Стефан Филипов, както и във вилата му в село Лешко. Претърсена е и приемната на Първо РУП в жк „Запад“, както и в два хотелски комплекса РИО и „Пилевски“ в Благоевград.

Момичетата, които са били склонявани към проституция не са от ромския етнос.

Едното момиче, което е карано да проституира, е разказало, че е взело от Мартин Филипов 600 лв. на заем, за да плати лечението на свои роднини.

„Уговорили са се този заем да бъде върнат при лихва от 150 лв. на месец. Два дни след получаването на тези пари, Мартин започнал да безпокои по телефона втората ни жертва и искал незабавно връщане на заема. Тя е била използвала парите за лечение на свои роднини и не е имала възможност да върне заема, след което той е започнал да я убеждава не без заплахи, че би могла да си върне заема като започне да работи като проститутка за него“, съобщи още говорителят на прокуратурата.

Момичетата средно заработвали по около 10 000 лв. месечно половината, от които отивали при сводника, стан ясно още днес по време на брифинга даден от прокуратурата.

Ченгета тарашиха жилището на полицая Стефан Филипов, хотел РИО и  Пилевски  в Благоевград

Добавете Вашия коментар

TOP