Челен сблъсък в ефир: Елена Йончева - Мария Габриел

14 Май 2019 | 11:50
0 коментара
Политика

Водачите на листите за евровота на ГЕРБ Мария Габриел и на БСП Елена Йончев сблъскаха тезите си директно в ефира на NOVA тази сутрин. Двете показаха различни оценки за икономическата и социална ситуация в България в момента, за корупцията, като и двете често се позоваваха на доклади на ЕК и на авторитетни международни институции. Мария Габриел заяви, че иска да е евродепутат, защото може да допринесе за "силна, сигурна и суверенна Европа". "За нас каузата е България. А аз се отличавам с две качества: дипломация и твърдост", заяви тя.

Моята битка вече повече от две години е срещу корупцията и липсата на справедливост. Време е тази битка да се изнесе и в Брюксел", каза Йончева. Габриел срещу Йончева - коментарът на политолозите Доходи Габриел и Йончева обаче бяха на една позиция, че е невъзможно да има една обща за ЕС минимална работна заплата, но е необходимо да се намери общ принцип, който да се следва за определянето й във всяка от страните-членки. Според Елена Йончева това трябва да стане като се приеме общ стандарт за минималната заплата и минималната пенсия в целия ЕС - да са определен процент от средната заплата в съответната страна. Докато Габриел подчерта икономическата и финансова стабилност и ниската безработица, Йончева акцентира върху изоставането в доходите спрямо Румъния.

Водачът на листата на БСП се съгласи, че безработицата е ниска, но според нея това е така заради напускащите България. За първи път миналата година броят на връщащите се в България е по-голям от този на заминаващите, голямата вълна е 1990-91 г., тогава два милиона българи напуснаха България заради БСП, отговори Габриел. Еврофондовете Според Елена Йончева с милиардите, които се наляха в България от еврофондовете, страната ни трябваше да е едно добро място за живеене. Вместо това селата се обезлюдявали, а 70% от 7-те милиарда за селското стопанство са отишли в под 100 фирми. Вместо да се дават на млади фермери, на малки и средни фири, те облагодетелстват малък кръг хора, каза тя. В отговор Мария Габриел благодари на Йончева за признанието, че правителството е защитило достоен бюджет за селското стопанство в България. Тя цитира доклад на ЕК, според който 90 хиляди стопанства са получили директни плащания от ЕС, сред тях над 5 хил млади земеделски стопани. Миграция и бежанци Посланието ни е ясно - нулева толерантност към нелегалната миграция и опростени административни процедури по отношение на трудовата миграция, отворени сме към Украйна, Молдова, бесарабските българия, Северна Македония, каза Мария Габриел. Елена Йончева защити тезата, че с милиардите, които се дават в Европа, тя може да има силна отбрана и армия, която да се справя и с мигрантски вълни. Европа я нямаше в Сирия и започна тази бежанска вълна, каза тя. Според Габриел не трябва да се смесва темата за европейската политика за отбрана с миграцията. Нужна ни е обща европейска политика за миграцията, посочи тя. Това брюкселско говорене звучи авторитетно, но когато отидете на границата и видите - монтирана техника за наблюдение, която не работи, опонира Йончева. Води ни една позиция - нулева миграция в България, каза Мария Габриел. 

В края на диспута двете участнички си задаваха директни въпроси една към друга. Със Сергей Станишев сме работили заедно, кои са темите, по които ще работим заедно, за да защитаваме България в Европа, обърна се Мария Габриел към Елена Йончева. Готова съм да работя по всички теми с почтени, честни хора, отговори Йончева и допълни, че неин приоритет са темите справедливост, бедност, демографска криза. Йончева попита Габриел как оценява срива на медиите в Българи и 111-тото място, което й отрежда класация на международна организация. Габриел отговори, че се бори с фалшивите новини. Българските медии сами опровергаха това 111 място, каза тя и се обърна към медиите: "Благодарим ви, че помагате да си изграждаме България".

Добавете Вашия коментар

TOP