Чехия: Експлозията е била на пратка оръжия за България

20 Април 2021 | 07:15
0 коментара
Общество

Чешкият външен министър Ян Хамачек потвърди, че търговецът на оръжия, чиято стока е била мишена на експлозията в чешки оръжеен склад през 2014 г., е Емилиян Гебрев, съобщава БТА.

"Вярно е, че е било опит за унищожаване на пратка боеприпаси за България и че първоначалният план е бил експлозията да стане извън Чехия. Нещо се е объркало", каза Хамачек в интервю за "Лидове новини".

Взривът е трябвало да се случи в България, а не в Чехия

Получателят на пратката е българският оръжеен търговец Емилиян Гебрев, посочи Хамачек и добави: "Срещу същия този човек бе извършен опит за отравяне в България. Българските власти издирват трима служители на руското разузнаване по този въпрос. Един от тях е издирван и от чешката полиция".

Компанията на Гебрев ЕМКО обаче отрече да е правила поръчки или планирала доставки от чешкия склад в месеците преди експлозията и поне година след нея.

Прага казва, че взривът е дело на същите агенти на руското военно разузнаване, обвинявани за отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал във Великобритания през 2018 г.

Чехия експулсира 18 служители на руското посолство заради установената връзка на руски разузнавателни служби с експлозията, а Русия изгони 20 чешки дипломати като ответна мярка.

Добавете Вашия коментар

TOP