Целенасоченото уронване на престижа на фирмите с фалшиви новини е заплаха за съществуването им

27 Май 2018 | 13:23
0 коментара
Общество

Целенасоченото уронване на престижа на фирмите с фалшиви новини е заплаха за съществуването им. Това става ясно от проведено допитване сред 300 собственици, управители и мениджъри на български компании в периода между 3 и 8 май от социологическа агенция „Галъп интернешънъл“.

От запитаните две трети смятат, че несправедливите целенасочени атаки, уронващи престижа им на работа, са чест случай, а 55% от участвалите могат да посочат конкретни примери за нечестно засегнати в медиите фирми. 18% от анкетираните споделят, че са станали жертва от разпространение на фалшиви новини. 80% от участвалите в допитването не са доволни от защитата, която им дава към момента държавата. Сега засегнатите фирми трябва да доказват щети, ако искат компенсация в съда за уронване на престижа. Ако обаче няма видими последици, то те няма как да потърсят отговорност от автора на фалшивата новина, която е довела до спадане на доверието в тях.

В интервю за БГНЕС адвокатът Емил Василев каза, че до края на годината държавата трябва да направи законодателна промяна, която да регламентира правата на набедената компания и санкциите срещу лицето, което е уронило неоснователно престижа на фирмата.

Според юриста тази промяна трябва да се направи в Закона за задълженията и договорите. В противен случай Европейският съюз ще ни наложи контролен механизъм под формата на регламент или на директива. Василев е категоричен, че лицето, което е нанесло тези вреди трябва да може да бъде глобено, както и да заплати и обезщетение на търговското предприятие, чиито престиж е уронил. 95% от участвалите в анкетата одобряват такива мерки като посочват, че най-добре е глобата за лицата, произвели фалшивата новина да е в размер до 10 000 лева. Има и предложения размерът на санкцията да се изчислява на базата на процент от оборота на фирмата или тя да се определя на базата на причинените щети. /БГНЕС

 

Добавете Вашия коментар

TOP