Цехове обгазиха Старо Струмско, жителите готвят протест

19 Ноември 2019 | 16:09
1 коментара
Общество

Жителите на квартал Старо Струмско събират подписка срещу ежедневното тровене на въздуха.

В района работят няколко произведствени предприятия - има фабрика за производство на пелети, една за дървени въглища, една за храна за кучета и една за производство на ток от отпадъци. Отскоро заработи още един цех за пелети, което допълнително притесни местните жители.

Те се оплакват, че ежедневно в квартала се стеле гъст дим, дворовете са покрити от прах, който и с просто око се вижда, че е остатъчна суровина от разположените в района производства.

Комините на цеховете бълват пушек, който се стеле като пелена в квартала, а периодично се появява и прах от дървени стърготини.
Инициатор на подписката е общинският съветник Гергана Муртова, която също живее в квартала.

"Концентрацията на толкова много производства в квартала сериозно обезпоокява хората. Нещата се наслагват и местните жители вече са изключително чувствителни и недоволни. И ако не се вземат мерки от институциите, живеещите в Старо Струмско са готови на всякакви действия", заяви Муртова.

Тя вече е разговаряла с Община Благоевград, откъдето са я уверили, че е извършена проверка на последното разкрито предприятие в района. Инспекцията е установила, че фабриката е изрядна по документи и отговаря на нормативните изисквания. Проверка е извършена и от РИОСВ, която също не е установила нередности по отношение на производството.

Добавени коментари

Неут публикува:
21 Ноември 2019 | 00:47
Искате работни места, а ревете че все нещо ви пречи.

Добавете Вашия коментар

TOP