Цацаров за Апартаментгейт: Когато НАП приключи проверката, ще е ясно има ли престъпления

26 юни 2019 | 15:32
0 коментара
Цацаров за Апартаментгейт: Когато НАП приключи проверката, ще е ясно има ли престъпления

Произнасянето на КПКОНПИ за апартаментите не може да повлияе на проверките на прокуратурата, заяви главният прокурор Сотир Цацаров в Народното събрание във връзка със становището на КПКОНПИ, че няма конфликт на интереси с апартаментите по скандала Апартаментгейт.

"По отношение на конфликта на интереси прокуратурата има една единствена съпричастност, когато е започнала съответната проверка по отношение на Цветан Цветанов прокуратурата е отправила и сигнал до комисията за евентуален конфликт на интереси. Ние нямаме право да преценяваме такъв конфликт. Това може да го прави само комисията. Тя се произнесе по отношение на 10 или 11 лица. Но така или иначе произнасянето на комисията, както и това дали има или няма конфликт на интереси не може да повлияе по някакъв начин на проверките на прокуратурата, разясни главният прокурор.

Във връзка с връщането на КПКОНПИ със сигнала за Лозан Панов, Цацаров обясни, че Антикорупционния орган няма право да се занимава с това дали има или няма конфликт на интереси по отношение на магистрати. По думите му единственият орган е Инспекторатът към ВСС.

"В този случай, за да бъдем абсолютно коректни, трябва да кажем следното: всяко твърдение, че за останалите преписките били приключени, а пък за Панов били пратени на Инспектората, е пълна спекула. Пратена е на Инспектората, защото той е компетентен. КПОКОНПИ не е компетентна. Според мен и в Инспектората решението за г-н Панов ще бъде същото – няма конфликт на интереси. Производствата по конфликт на интереси нямат нищо общо с проверките на прокуратурата“, подчерта още той.

По думите му това, което ще обуслови резултата от проверките на прокуратурата са данъчните ревизии на НАП.

"Когато НАП приключи ревизиите и ги върне в Прокуратарата ще стане ясно има или няма престъпления и на първо място данъчни“, уточни още Цацаров.

Пълна и целенасочена измама е, че правилата за разследване срещу "тримата големи" се правят, за да се улесни или създаде път процедура за отстраняване на председателя на Върховния касационен съд, коментира още главният прокурор пред журналисти в парламента.

Според Цацаров нито някой има интерес да отстрани този човек, нито някой ще го направи. Главният прокурор подчерта, че създадените правила пазят настоящия и който и да е друг председател на ВКС. 

"Дайте да не спекулираме със страхове и с всичко друго", призова Сотир Цацаров. "Кое е по-добро - сегашното положение, при което наказателно производство срещу председател на ВКС може да бъде образувано незабавно без каквато и да е пречка, или положението, при което някой предлага правила, при които, за да стане това, трябва да ти дадат разрешение 17 души, две трети от членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС). Това се оказа един защитен механизъм срещу произвол", каза още Цацаров. Според него това не означава, че предложеното от Данаил Кирилов е съвършено. "Дайте да не го разкъсваме. В крайна сметка дискусиите ще дадат истината", посочи също Цацаров. 


Добавете Вашия коментар!