БЗНС: Разпалването на етническо или религиозно напрежение на балканите е път към катастрофа

29 Юли 2020 | 00:37
0 коментара
Политика
Разпалването на етническо или религиозно напрежение на балканите е път към катастрофа
БЗНС с тревога следи опитите да се подклажда религиозно разединение в българското население. Най-старата демократична политическа сила осъжда предложението за превръщането на джамията в София „Баня Баши“ в музей в отговор на превръщането на „Света София“ в Истанбул отново в действаща джамия. Такова действие е опасно и може да наруши крехкия етнически и религиозен мир на Балканите постигнат с много усилия. Бихме искали да напомним, че в София живеят десетки хиляди мюсюлмани, много от които с българско етническо самосъзнание. Те разполагат само с един молитвен дом. С предложението единствената дажмия да бъде превърната в музей се рискува всички те да припознаят Реджеп Тайип Ердоган за свой покровител. Самото лансиране на подобна идея разделя българското общество и отваря едва зарасналите рани от т.нар. възродителен процес. Нека не забравяме, че преди 142 години в София е имало десетки джамии, от които действаща е останала само една. Исторически факт е, че много от тях са били построени върху основите на църкви, които от своя страна са били изградени върху основите на езически храмове. Крайно време е да се сложи край на порочната практика да се заличават храмове и на тяхно място да се изграждат нови, обслужвайки конюктурни интереси и цели.
Нека не забравяме, че с финансовата помощ на турската държава беше реставрирана действащата в Истанбул българска църква „Свети Стефан“. Убедени сме, че София наистина се нуждае от музей на ислямското изкуство, което е част от нашето историческо минало. Може би най-подходящото място за такъв музей би било сградата на някогашната Бююк Джамия, в която днес е разположен Археологическият музей. Така ще се даде знак на българските мюсюлмани, че Република България е тяхната родина. Нашата столица разполага с богато историческо наследство и разкопките на римския амфитеатър, който по размери се доближава до Колизеума в Рим, са доказателство за това. Има други подходящи места за Археологическия музей.
БЗНС призовава да се проявява уважение към храмовете и историческото наследство на всички религиозни общности в България, както повелява Конституцията на Република България.
ПП на БЗНС

Добавете Вашия коментар

TOP