Българският президент Румен Радев отива при държавния глава на Русия Владимир Путин. В рамките на двудневното си посещение в Руската федерация двамата ще разговарят в Сочи, като преди това българският държавен глава ще се включи в Дните на Българската култура в Русия.

Последната среща между президенти на България и Русия е преди 9 години – през 2009 г.

Срещата ще бъде дни след встъпването на Владимир Путин в четвъртия президентски мандат. Тя ще се проведе в Сочи, където миналата седмица руският президент прие германския канцлер Ангела Меркел, а по-късно тази седмица предстои и среща с френския президент Еманюел Макрон.

Ще бъдат обсъдени перспективите на руско-българското сътрудничество в различни сфери, ще бъдат обменени мнения по актуални международни и регионални въпроси.

Развитието на икономическите и културни отношения между България и Русия и състоянието на международната сигурност са част от темите, които президентът Радев ще обсъди с руския си колега Владимир Путин и с премиера на Руската федерация – Дмитрий Медведев.

По време на посещението си в Русия българският президент ще бъде придружаван от своята съпруга.

В интервю за руския вестник "Комерсант", Радев е заявил, че "България се нуждае от преки доставки на руски газ през Черно море. Може да наречем това "Български поток".

Радев изтъква, че такъв път за доставка на гориво ще отговаря на нуждите за енергийна сигурност и ефективност не само за България, но и на целия Европейски съюз.

Президентът посочва, че такъв подход се диктува от здравия разум. "Както за Русия, така и за България логичен избор за разширяване на доставките на руски природен газ в Европа е път през българска територия. Затова е в наш общ интерес да получим пряко руски газ на черноморското крайбрежие на България", посочва българският държавен глава.