Българският патриарх Неофит оглави светата Литургия за Благовещение

25 Март 2017 | 11:55
0 коментара
Общество

Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит оглави светата Литургия за Благовещение в старинния столичен храм „Света София - Премъдрост Божия“.

Църквата „Света София“ днес отбелязва и храмовия си празник. В храма още за утринните молитви се бяха събрали много хора, дошли, за да отбележат празника и да получат благословия от патриарх Неофит. По традиция християнският свят отбелязва на днешния ден Денят на майката. Вече близо 30 години след промените не бе направено нищо, за да може днешният ден Благовещение да стане истински ден на жената. Това заяви журналистката Ана - Мария Кръстева - една от жените, дошли да почетат празниха в храма, заяви тя. Ана - Мария каза също, че смирението, което е проявила Богородица, казвайки “Нека ми бъде по волята ти”, не може да се очаква от днешната жена.

Независимо от промените през годините и от мястото на жената в обществото днес, не бива да се забравя, че Христос е дошъл чрез жена. Жената е съработник на мъжа, още със сътворението, Господ създава човека - мъж и жена. Всяка жена, трябва да търси възможността да се реализира като майка и като жена и след това като всичко друго, което иска. Жената трябва да бъде жена - тя е по-нежна и често се проявява дори по-твърда в отстояването на истините, допълни Кръстева. Друга жена, дошла за днешния празник в храма разказа, че почита този празник като ден на жената, както е било в миналото. Обикновено на този ден тя отива в храма, след което се събира със семейството и децата си, които на свои ред вече имат семейства.

По традиция тя е научила от своята майка че се прави и питка с мед, която се раздава за здраве. “Днес е хубав празник на майката, каза тя. Днес е празник на всички жени и майки и малки момичета. На всички пожелавам много здраве и късмет”, каза тя. /БГНЕС

Добавете Вашия коментар

TOP