Български медици заминават да практикуват в чужбина

09 Октомври 2016 | 13:28
0 коментара
Общество
Български медици заминават да практикуват в чужбина

Не съм удовлетворена от системата тук и затова искам да емигрирам. Имам над 15 години трудов стаж. Това заяви пред БГНЕС д-р Вера Бояджиева.

Д-р Бояджиева е от десетките медици, преминали през процедури по кандидатстване за работа в чужбина в рамките на форума „Кариери в бяло”. Само за час в неделя сутринта, десетки български лекари и медицински сестри пожелаха да работят зад граница.

Друг мотив за напускане на страната, който д-р Бояджиева посочи е, че условията на работа у нас не са от най-добрите.

„Ако говорим за градски болници, заплащането е ниско, от там човек трябва да работи на поне още едно място, което се отразява и на качеството на живот като цяло. Говоря поне още един език и вярвам, че навън повече ще ме оценят. Аз съм лекар с обща медицина”, заяви д-р Вера Бояджиева.

Според нея в чужбина има и по-голяма възможност за кариерно развитие и повече шансове за специализации, както и за научаване на последните новости в съответната специалност.

Основно заминаващите медици са току що завършили и знаещи поне още два езика.

„Положението в сферата на здравеопазването е трагично, вече заминават и 50-60-годишни лекари”, констатира медикът. Качеството на работа, според д-р Бояджиева се влошава.

Д-р Николинка Петрова също се оплака, че не е удовлетворена от отношението, което имат и пациентите, и самата организация и структуриране в здравеопазването. Това е и причината за напускане на страната. Според д-р Петрова законовата уредба не е направена както трябва и има пълно неуважение спрямо лекарите и техния труд.

Това което най-силно я притеснява е фактът, че с медицина се занимава много малко, а повечето работа е често административна и социална дейности.

„Понякога просто не можем да помогнем на пациента заради нормативни документи. Не е възможно да си вършим нормалната медицинска работа”, заяви медикът.

Двете лекарки са избрали да продължат живота си в Норвегия или Швеция, защото там има ред и дисциплина. „Искаме правила. Заплащането не е първостепенно, макар че и то има значение”, смятат лекарите. /БГНЕС
 

Добавете Вашия коментар

TOP